U karanteni na Tomislavcu 30 studenata, većina Španjolci

15.10.2020.

08:08

Autor: HRT

default error photo
Moramo naći ravnotežu u kojoj možemo funkcionirati, izjavio je u Studiju 4 pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.
- I danas smo u Zagrebu prešli broj od 200 novozaraženih. Proteklo vrijeme pokazalo je značajan broj inficiranih i to pred zdravstveni sustav i društvo postavlja niz problema na koje moramo naći odgovor. Moramo naći ravnotežu u kojoj možemo funkcionirati, izjavio je u Studiju 4 pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. 

➡️ Novi rekord u Zagrebu: 217 novozaraženih
➡️ Sve o koronavirusu pratite na hrt.hr/koronavirus
➡️ U KB Sveti Duh 10 zaraženih, u samoizolaciji 31 osoba

Upozorio je da je na početku rujna u Zagreb došlo 60 tisuća studenata. Epidemiološka situacija i profil zaraženih govori da je prosječna dob zaraženih 40-ak godina. Velik je broj mladih. U karanteni na Tomislavcu 30 je studenata, koji su mahom iz drugih zemalja, najviše iz Španjolske, naveo je.

Preporuke da fakulteti prijeđu na online nastavu

- Kao glavno pitanje nameće se pitanje nastave. Online sustav sasvim će sigurno u ovakvoj situaciji imati prednost i u tom će smjeru ići preporuke, naglasio je Jeleč. Dodao je da se većina zaraženih mladih ljudi zarazila na druženjima i u sličnim nekontroliranim situacijama. Govoreći o preporukama za online nastavu, kaže, mislio je uglavnom na fakultete.

- Velik su problem asimptomatski bolesnici. Bit će prehlada, gripe i sve je od početka pripremano za takav oblik nastave, nastavio je Jeleč i upozorio kako o tome samostalno odlučuju fakulteti, na temelju vlastite procjene.

Opterećen cijeli zdravstveni sustav

- Svi smo kao zajednica iscrpljeni pa je u tom smislu i enorman pritisak na epidemiologe. Međutim, oni su dobar uzorak javnog zdravstva. Odrađuju lavovski posao. U prosjeku imaju četiri puta više posla nego dosad i svi su bili na linijama. Veliku im pomoć pružaju i psihijatri i liječnici opće medicine. Svi su uposleni preko glave. A i prije smo imali manjak zdravstvenog kadra, rekao je.

Odgovornost svakog pojedinca važna

Dodao je da se zdravstveni sustav zasad dobro drži. Rad je otežan i usporen zbog metodologije, ali važno je da se samoizolacijama sustav ne desetkuje. Naglasio je kako su svi ovisni jedni o drugima te kako svaki pojedinac radi na potencijalu zajednice - važno je da čuva sebe i druge. Trenutak je takav da se moramo pridržavati svih epidemioloških mjera, zaključio je.

Cijepljenje i 'multiplex' testiranja

- Cjepiva protiv gripe su naručena i mi ćemo najvjerojatnije idući tjedan početi s cijepljenjem. Važno je da se tempira cijepljenje i imunološki odgovor. Koronavirus će zakomplicirati cijelu sliku i u Zavodu "Andrija Štampar" postojat će 'multiplex' testiranja kojima ćemo moći napraviti distinkciju što je gripa, a što Covid-19, poručio je Jeleč.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!