U Karlovcu postrojba za kontrolu i nadzor provođenja mjera

17:25 / 02.04.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

U Karlovačkoj županiji u protekla 24 sata je 154 novih slučajeva Covida-19, a od devet poslanih uzoraka na sekvencioniranje, kod sedam je potvrđen britanski soj virusa, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Od jučer su umrle dvije osobe.

Zbog epidemioloških razloga županijski Stožer je sukladno Zakonu o sustavu Civilne zaštite, formirao postrojbu za nadzor provođenja protuepidemijskih mjera. Ona ima samo ulogu nadzora da bi se pomoglo u suzbijanju širenja pandemije, i kako ističu iz Stožera, nije riječ o represivnom aparatu.

Među 154 novih slučajeva Covid infekcije, zaraženih ima u svih pet gradova i u 11 od 17 općina Karlovačke županije.

U bolnicama u Karlovcu i Ogulinu na liječenju je 86 covid pozitivnih pacijenata od kojih je 19 hospitalizirano jučer. Na respiratoru je osam pacijenata. U posljednja 24 sata umrla su dva pacijenta, muškarci u dobi od 71 i 90 godina, te je broj umrlih od početka epidemije ukupno 354. U samoizolaciji je 706 osoba, a policija je utvrdila jedno kršenje te mjere.

Iz županijskog Stožera navode kako će pripadnici noovoustrojene postrojbe za nadzor provođenja epidemioloških mjera, prilikom obilaska i nadzora imati dužnost predstaviti se kao pripadnici postrojbe; ukoliko uoče nedostatke, upozoriti na njih, odgovarati na upite predstavnika kontroliranih objekata te davati upute kako postupati radi usklađivanja eventualnih propusta s važećim propisima i sl.

Bitno je napomenuti, stoji u priopćenju, 'da ovdje nije riječ o represivnom aparatu, niti će isti imati mogućnost kažnjavanja već isključivo kontrole i nadzora kako bi se pomoglo u suzbijanju širenja pandemije'.

Stožer je u tu svrhu angažirao umirovljene pripadnike Hrvatske vojske, policije, osobe s iskustvom u zaštitarskim aktivnostima, te će oni dobiti mobilizacijski nalog sukladno Pravilniku o mobilizaciji, uvjetima i načinu rada operativnih snaga Sustava civilne zaštite te naknadu za obavljanje istoga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!