19:02 / 23.03.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

U Karlovačkoj županiji od četvrtka nove mjere

Epidemiologinja Biserka Hranilovic i Josip Ribar, načelnik Stozera CZ Karlovačke županije

Epidemiologinja Biserka Hranilovic i Josip Ribar, načelnik Stozera CZ Karlovačke županije

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

U Karlovačkoj županiji u četvrtak će na snagu stupiti novi set mjera za sprječavanje širenja koronavirusa. Nove će mjere trajati dva tjedna, a odnose se na sve škole, vrtiće, igraonice, plesne škole, razne radionice, tržnice i trgovačke centre te sportske klubove.

Član županijskog Stožera civilne zaštite Josip Ribar rekao je na konferenciji za novinare da su epidemiolozi predložili i strože mjere od usvojenih, ali su postignuti kompromisi te se nadaju da će i ovakve mjere dovesti do smanjenja broja oboljelih te kako ih za dva tjedna neće trebati produljiti.


Usvojena je i Odluka o aktiviranju dodatnog tima za provedbu kontrole propisanih epidemioloških mjera, obučava se dio ljudi koji će raditi na teret županijskog proračuna Karlovačke županije, a počinju za koji dan i to u posebnim uniformama.


Veliki trgovački centri opet s covid redarima


- Veliki trgovački centri morat će opet imati covid redare, ta će odluka ići i s Nacionalnog stožera. To jest dodatni trošak trgovcima, ali će prije Uskrsa morati  imati ljude koji će propuštati određeni broj kupaca, sukladno svom kapacitetu, rekao je Ribar.

Učenici nižih razreda osnovnih škola i završnih razredai srednjih škola u Karlovačkoj će županiji nastavu i dalje pratiti u školi, a ostali na daljinu. I polaznici škola stranih jezika imat će nastavu na daljinu. 


Na dva tjedna obustavljaju se rad svih radionica, igraonica i plesnih škola. Zabranjuju se i sportski treninzi u zatvorenom prostoru, osim teretana i za klubove u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji te u prvom rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji i slično.


Pojačano će se kontrolirati provođenje svih epidemioloških mjera u ustanovama predškolskog odgoja i visokog obrazovanja te u raznim tvrtkama.


Maske će se iduća dva tjedna morati nositi i na otvorenom na gradskoj Tržnici, bez obzira na razmak. Ondje se uvijek okuplja veći broj ljudi, a ima i prodavača koji su se razboljeli.

Epidemiologinja Biserka Hranilović pojasnila je da su mjerama obuhvaćena prvenstveno djeca i mladi jer zaražena djeca ne pobolijevaju, nemaju simptome ili su oni kao kod blage prehlade te roditelji na to ne reagiraju, šalju djecu u školu i klubove i oni šire zarazu.


-Predložili smo takav obuhvat na 14 dana pa ćemo vidjeti. Ako ne bude rezultata, ići ćemo na sve segmente društva, rekla je Hranilović.


Istaknula je dva glavna razloga naglog širenja bolesti prekasni odlazak na testiranje i prikrivanje kontakta. 

Dr. Mirjana Lončarić Katušin, OB Karlovac

Dr. Mirjana Lončarić Katušin, OB Karlovac

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Zamjenica ravnatelja karlovačke bolnice Mirjana Lončarić Katušin istaknula je kako se u svakodnevnoj kliničkoj praksi vidi da se povećava broj hospitaliziranih, među njima i bolesnicima mlađe dobi.


Klinička je slika progresivnija nego prije 


Lončarić Katušin ustvrdila je da je klinička slika daleko progresivnija. 


- To znači da se bolest prvo tiho šulja, a onda od jutra do večeri pacijent treba mehaničku respiratornu potporu, odnosno postaje kritično bolestan, istaknula je.


- I nama liječnicima iz bolnice i epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo jasno je da smo svi umorni od epidemioloških mjera i nerado ih predlažemo, ali to je jedini način da se širenje uspori i zaustavi, no samo ako svi građani postanu produžena ruka hrvatskog zdravstva, zaključila je Lončarić Katušin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!