12:36 / 17.03.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

U KB Dubrava zaražen još jedan liječnik

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš nije u utorak uoči sjednice užeg kabineta Vlade htio govoriti o novim informacijama vezanim uz broj novozaraženiih liječnika kazavši kako o tome zasad ima poluinformacije, a više će biti poznato na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera u 16 sati.
U KB Dubravi zaražen je još jedan liječnik. HRT doznaje da se radi o liječniku s hematologije. Tako je ukupno koronavirusom zaraženo sedam liječnika - tri u KB Dubrava, tri u KBC Zagreb i jedna liječnica u Klinici za pshijatriju Vrapče.

Koronavirus - najnovije informacije
Ćorušić: Nema mjesta panici, KBC Zagreb funkcionira dobro
Beroš: Ukupno zaraženo 69 ljudi

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera u 18 sati najavio je sankcije za liječnike iz KBC-a Zagreb koji nisu slušali preporuke bolničke uprave da se ne odlazi u inozemstvo. Rekao je da  je odgovornost liječnika daleko veća u odnosu na druge građane te da to nije od njih očekivao.

- Snosit će zakonsku odgovornost i vjerojatno će biti sankcioniran unutar strukovnih organizacija. Nadam se i vjerujem da je to izuzetak i da to neće narušiti povjerenje u najveći broj zdravstvenih  radnika koji odgovorno rade svoje posao, dodao je.

Ministar Beroš ranije, uoči užeg kabineta Vlade, nije želio detaljnije govoriti o novozaraženim liječnicima rekavši da raspolaže s poluinformacijama.

- Postupanja su u tijeku, to je proces koji traje. U KB-u Dubrava on je pri kraju, ali traje dan i pol. Analizirat ćemo sve kontakte, 160 ljudi je apsolutno teško. Međutim, trebamo pustiti struci da to radi, oni sada to rade na vrlo zadovoljavajući način, rekao je dodavši da je situacija pod kontrolom.

Situacija jest ozbiljnija s obzirom na potvrđena dva nova liječnika zaražena koronavirusom, ali ne nešto puno. Spremnost zdravstvenog sustava u ovom je trenu adekvatna, poručio je Beroš.

- Proteklih šest tjedana ja sam vam stvarno na raspolaganju, međutim postoje presice koje smo ustrojili upravo da bi vi bili informirani na vrijeme. I dalje sam vam na raspolaganju ali ja sam samo vojnik u toj bitci. Moram se pridržati određene hijerarhije. Najvažnije  je da se postupa na adekvatan način, rekao je Beroš novinarima.

U Hrvatskoj je potvrđeno devet novih bolesnika s koronavirusom, do sada je evidentirano ukupno 65 slučajeva zaraze, a četiri su osobe izliječene i puštene na kućno liječenje, rečeno je jutros na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!