U KB Sveti Duh nestali lijekovi vrijedni 2 mil. kn? Beroš šalje inspekciju

15:45 / 23.05.2022.

Autor: HRT

KB Sveti Duh

KB Sveti Duh

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je da šalje farmaceutsku inspekciju u KB Sveti Duh radi utvrđivanja činjenica o potencijalnom nestanku lijekova vrijednih dva milijuna kuna, a ministar Vili Beroš poručio je da se taj slučaj ne smije ignorirati.

Priopćenje Ministarstva zdravstva prenosimo u cijelosti: 

"S ciljem utvrđivanja svih činjenica u slučaju potencijalnog nestanka lijekova u iznosu od 2 milijuna kuna u KB-u „Sveti duh“, Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje bolnice Grada Zagreba te će se uputiti farmaceutsku inspekciju Ministarstva kao i inspekcija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

'Navedeni slučaj u KB-u Sveti Duh ne smije se i ne može ignorirati. Svaka sumnja na neodgovarajuće postupanje u zdravstvenom sustavu treba biti ustanovljena putem nadležnih tijela što činimo i u ovom slučaju. Ukoliko se potvrde zabrinjavajući navodi o nestanku lijekova od 2 milijuna kuna u zagrebačkoj bolnici, slučaj će biti upućen na postupanje u Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske', istaknuo je ministar Beroš napominjući kako za svaku zdravstvenu ustanovu u sustavu vrijede isti zakoni te svaki rukovoditelj ustanove mora odgovorno upravljati svim procesima, pa tako i financijskim.

Na tom tragu je u tijeku i detaljna financijska analiza Ministarstva zdravstva svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj kako bi se postojeći procesi učinili još transparentnijima te da bi se maksimalno spriječili slučajevi poput aktualnoga u KB-u „Sveti Duh“. O detaljima navedenih koraka s ciljem skretanja pozornosti ravnateljima zdravstvenih ustanova na važnost aktivnog praćenja svih procesa u vlastitim ustanovama, Ministarstvo zdravstva će uskoro izvijestiti javnost.

Financijska učinkovitost zdravstvenog sustava postiže se odgovornim djelovanjem dionika na svim razinama zdravstvenog sustava što je i jedan od smjerova naših reformskih mjera, uz organizacijska i kadrovska unapređenja. U kontekstu financijskih izazova u našem zdravstvu, svaka uložena kuna je dragocjena i treba stići na pravu adresu – našim pacijentima i djelatnicima koji požrtvovno i pošteno rade svoj posao. Stoga sam odlučan postići da svaki dionik zdravstvenog sustava u potpunosti preuzme svoju odgovornost za poslove u svom djelokrugu kako bismo zajedno učinili potrebne reformske iskorake“, zaključio je ministar Beroš.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!