14:03 / 07.11.2020.

Autor: HRT

U KB-u Dubrava opet nestalo struje, sumnja se na namjerno oštećenje

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U KB-u Dubrava ponovno je danas nestalo struje, potvrdio je za portal HRT-a predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava dr. Silvio Bašić.
Jutros je u KB-u Dubravi dio objekta opet ostao bez struje, potvrdio je za portal HRT-a predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava dr. Silvio Bašić.  Iz bolnice je priopćeno da je razvaljen ormar sa sklopkom, sumnja se na namjerno oštećenje, obaviještena je i policija.

Jutros je na kraće vrijeme u Kliničkoj bolnici Dubrava ostao bez struje dio drugog kata bolnice na kojem se ne nalaze pacijenti, već prostori u kojima liječnici u kompjutore upisuju podatke o bolesnicima, tijeku liječenja i terapijama te rasvjeta u hodnicima. Tehnička služba bolnice osigurala je napajanje električnom energijom uspostavom novog izvora.

Sat i pol vremena bez struje

Rukovoditelj tehničke službe bolnice Elkaz Čehajić ustanovio je da je mehanički oštećena brava na ormaru u kojem se nalazi električna sklopka za strujni krug u tom dijelu bolnice, te da je, očito, teškim predmetom razvaljena sklopka, zbog čega je nestalo struje na drugom katu zgrade bolnice, priopćeno je iz KB Dubrava.

- Prilikom jutrošnjeg dolaska u zgradu bolnice obaviješten sam od dežurnog električara da je nestalo struje u hodnicima i dijelu prostorija na drugom katu zgrade koji koriste liječnici radi obavljanja administrativnih poslova, odnosno upisa podataka o pacijentima, tijeku liječenja i svim drugim podacima. Odmah smo pristupili osiguranju električne energije premještanjem druge sklopke na mjesto oštećene. Prekid je trajao oko sat i pol vremena - navodi se izjava Elkaza Čehajića u priopćenju bolnice.

Obaviješten i ministar Beroš

O navedenom događaju vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice prof. dr. sc. Ivica Lukšić obavijestio je ministra zdravstva prof. dr. sc. Vilija Beroša i predsjednika Upravnog vijeća bolnice i državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva prof. dr. sc. Silvija Bašića, a cijeli događaj prijavljen je policiji na daljnje postupanje.

Dodatne mjere zaštite

Odlukom v.d. ravnatelja Lukšića u bolnici su, poučeni ovim i prijašnjim događajem nestanka struje u nedjelju, 1. studenog ove godine, uvedene dodatne mjere zaštite objekta, te strožu kontrolu i evidentiranje ulaza i izlaza iz zgrade, a sve s ciljem da se omogući potpuna sigurnost pacijenata i bolničkog osoblja u ovom središnjem objektu u Zagrebu u kojem se liječe oboljeli od bolesti COVID-19, poručuju iz KB-a Dubrava.

- Očito ovakvi događaji više nisu rezultat slučajnosti, jer za razbiti vrata na ormaru i teško oštetiti masivnu električnu sklopku potrebno je imati namjeru, vremena i teškog alata. Najkraće, ovo se može smatrati namjernim oštećenjem, a nadam se da će policija, kojoj je prijavljen cijeli događaj, utvrditi sve činjenice i odgovorne. Ono što je važno, poduzeli smo i dodatne mjere zaštite objekta i sigurnosti pacijenata i osoblja bolnice, izjavio je v.d. ravnatelja Klinike bolnice Dubrava prof. dr. sc. Ivica Lukšić.

Podsjetimo, odjel s respiratorima u KB-u Dubrava prije tjedan dana je nakratko ostao bez struje te se respiratore moralo pogoniti mehanički.

Upravno vijeće smijenilo je prije dva dana ravnatelja KB-a Dubrava Srećka Marušića, a za v.d. ravnatelja imenovan je Ivica Lukšić, voditelj i koordinator primarno respiracijskog intenzivističkog centra u KB-u Dubrava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!