U KB-u Dubrava slobodno 12 kreveta, Ministarstvo traži očitovanje

02.11.2020.

16:36

Autor: M.M./Hina

default error photo
Ministarstvo zdravstva zatražilo je od KB-a Dubrava da se žurno očituje o nestanku struje i stanju postojećih agregata.
Ministarstvo zdravstva zatražilo je od KB-a Dubrava, nakon privremenog nestanka električne energije u toj bolnici u nedjelju, da se žurno očituje o tom događaju i stanju postojećih agregata.

➡️ U KB Dubrava nestalo struje, nakratko se isključili respiratori    
➡️ Od sutra - validirani i brzi testovi na koronavirus      
➡️ Koronavirus - najnovije informacije   

Predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava Silvio Bašić izjavio je novinarima da je u nedjelju pet respiratora na vrlo kratko vrijeme ostale bez napajanja strujom, no zbog toga ni u jednom trenutku zdravstveno stanje bolesnika nije bilo ugroženo.

- Nije cijela bolnica ostala bez struje niti su respiratori ostali bez struje. U jednom vrlo kratkom trenutku samo mali dio respiratora je ostao bez struje, rekao je Bašić, dodavši da je od bolnice zatraženo izvješće kako bi se utvrdilo što se dogodilo te kako bi se uklonili nedostaci.Ministarstvo zdravstva objavilo je na svojim web stranicama da je ministar Vili Beroš još u ožujku poduzeo prve korake u prenamjeni KB-a Dubrava u Primarni respiratorno-intenzivistički centar, te je u skladu s tim zatraženo da se osiguraju nužni dijelovi bolnice za nesmetan rad u slučaju da epidemija još više eskalira.

Poduzete su brojne aktivnosti i angažirani su hrvatski stručnjaci te se u vrlo kratkom roku bolnica prilagodila za potrebe liječenja najtežih bolesnika od COVID-19, stoji u objavi.

- Zbog niza okolnosti u KB-u Dubrava, jasna je potreba za preciznim adresiranjem postojećih nepravilnosti i očuvanje optimalnih uvjeta na dobrobit pacijenata i zdravstvenih djelatnika. Primitkom očitovanja KB-a Dubrava, Ministarstvo zdravstva izvijestit će javnost o tijeku razvoja situacije te modalitetu rada KB-a Dubrava u nadolazećem razdoblju.Bašić, predsjednik Upravnog vijeća bolnice koja postaje u cijelosti ustanova za liječenje COVID pozitivnih pacijenata, rekao je kako će se kapaciteti postupno povećavati, a u ovom trenutku planira se ustanova na razini 800 kreveta.

U ovom trenutku slobodno je osam respiratora i 12 kreveta, a kada se oni popune počet će smještaj u šatorima koji su uz bolnicu, najavio je Bašić.

Pacijenti koji su bili naručeni na pretrage i operacije u KB-u Dubrava trebaju se javiti svojim liječnicima obiteljske medicine te će biti primani u druge zagrebačke bolnice. Onamo će, prema potrebi, biti prebačen i dio zdravstvenog osoblja koje ne radi s COVID pacijentima.

Također, u skladu s potrebama, nastavlja se dolazak u KB Dubrava medicinskih kadrova iz drugih bolnica, koje pomaže u liječenju bolesnika s koronavirusom, kaže Bašić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!