U KB-u Merkur pozitivan 21 djelatnik, 84 u samoizolaciji

22.10.2020.

18:53

Autor: Ruža Ištuk/T.V./Dnevnik/HRT

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Koronavirus je ušao u još jednu zagrebačku bolnicu. U KB-u Merkur pozitivan je 21 djelatnik, a 84 ih je u samoizolaciji, javlja HTV-ova reporterka Ruža Ištuk.
Koronavirus je ušao u još jednu zagrebačku bolnicu. U KB-u Merkur pozitivan je 21 djelatnik, a 84 ih je u samoizolaciji, javlja HTV-ova reporterka Ruža Ištuk.

Na COVID-19 pozitivna su dva transplantacijska kirurga, no što se tiče transplantacija - zastoja nema. Dnevna bolnica kirurgije u smanjenom je pogonu pa se radi otežano. Na endoskopiji su primali samo hitne pacijente, ali vraćaju se na staro i rade normalno, javlja naša reporterka.

Pod najvećim mjerama opreza operiran je pacijent koji je u samoizolaciji, a i tri rodilje u samoizolaciji čekaju na porod.

U bolnici je, zbog kontakta s pozitivnim djelatnicima, 10 pacijenata u samoizolaciji. Svi COVID pozitivni pacijenti premještaju se u KB Dubrava. Očekuju i veći pritisak na hitni prijam zbog zatvorenog Hitnog prijama u KB-u Dubrava, kaže Ištuk.Svjesni ozbiljnosti situacije i sve većeg prodora u zdravstveni sustav, apel građanima uputili su predstavnici Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) i Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS).

Upozoravaju da će, ako se ovakva situacija nastavi, bolnice morati odgoditi sve neakutne, tzv. elektivne postupke, a jedan liječnik morat će brinuti o velikom broju pacijenata, što će neminovno utjecati na kvalitetu zdravstvene skrbi.

"Mi, hrvatski liječnici, vas pozivamo da nam pomognete u borbi za vaše i naše zdravlje. Držite fizički razmak, nosite maske, što češće perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja. Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera kroz koji tjedan možemo epidemiju ponovno staviti pod kontrolu, stoji u apelu koji potpisuju predsjednici HLK Krešimir Luetić, HLZ-a Željko Krznarić i HLS-a Renata Čulinović Čaić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!