U KBC- Sestre milosrdnice nova dvorana za liječenje moždanog udara

29.10.2019.

08:51

Autor: HRT

default error photo
Moždani udar se događa na način da se u krvnoj žili u mozgu stvori ugrušak i onda dođe vrhunski neuroradiolog, uđe sa žicom simbolički rečeno, izvadi taj ugrušak i stavi ga na stol. Pacijent sutradan već hoda, rekao je Kujundžić.
U KBC-u Sestre milosrdnice, u Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, otvorena je nova angiodvorana s najmodernijim uređajem u području neurointervencije i neuroradiologije.


Namijenjena je liječenju bolesnika s moždanim udarom kojih je u KBC-u Sestre milosrdnice u protekle tri godine bilo 450. Učinjeno je i dvostruko više angiografija. Takvim će se uređajem opremiti 5 bolnica, a ukupna vrijednost je 172 milijuna kuna.

- Ona predstavlja KBC-u jedan nadstandard i izniman doprinos za zbrinjavanje bolesnika s moždanim udarom i bolesnika s bolestima mozga, rekla je Dijana Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

- U roku od 24 sata od simptoma moždanog udara pacijentima možemo izvesti zahvat, umanjiti štetu od moždanog udara i možda čak spriječiti invalidnost, ističe Zadravec - Moždani udar se događa na način da se u krvnoj žili u mozgu stvori ugrušak i onda dođe vrhunski neuroradiolog, uđe sa žicom simbolički rečeno, izvadi taj ugrušak i stavi ga na stol. I pacijent koji je došao ili bez svijesti ili nepokretan ili jedno i drugo ili ne može govoriti progleda i sutradan već hoda. To je ta bit stvari koja se događa u hrvatskoj medicini, rekao je Milan Kujundžić., ministar zdravstva.

- Ovo je još jedan u nizu malih koraka kada je riječ o napretku zdravstva u protekle tri godine. Mreža je uhodana ne samo u Zagrebu, nego i u Splitu i Rijeci, a u ponedjeljak će uređaj biti pušten u Osijeku. Na taj način Hrvatska se izjednačila s najrazvijenijim zemljama u svijetu, kao što smo to već učinili u intervencijskoj kardiologiji, kada je u pitanju infarkt, kazao je ministar.

Na svečanosti u prostorijama Odjela za neuroradiologiju i neurointervencije KBC-a uz ministra zdravstva bio je i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Marko Pavić.

Uređaj ARTIS Zee Biplane tvrtke Siemens d.o.o., koji je sastavni dio nove angiodvorane, predstavlja sam vrh tehničkih mogućnosti u području neurointervencije i neuroradiologije. Uređaj je kupljen u sklopu projekta Ministarstva zdravstva - opremanje dnevnih bolnica, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije, Europskog fonda za regionalni razvoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!