16:22 / 19.11.2021.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

U KBC Split 44 pacijenata na respiratoru, najviše od početka pandemije

ilustracija

ilustracija

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

U KBC- u Split na respiratoru se nalazi najviše pacijenata od početka pandemije koronavirusa, njih 44, no unatoč brojnim problemima sve dobro funkcionira, doznaje se od ravnatelja splitskog KBC-a, koji je ponovno pozvao građane na cijepljenje.

Ravnatelj dr. Julije Meštrović ističe da je među pacijentima na respiratoru njih čak 87 posto necijepljeno. Dodaje da zdravstveni djelatnici splitskog KBC-a, iako umorni, rade bez prestanka. Respiratore, kaže, prebacuju s odjela na odjel, ali unatoč svemu sve funkcionira zahvaljujući medicinskom osoblju.

- Ovo je čudo. Liječnici su izvrsni, sestre divne, svo osoblje je odlično. I to što radi splitska bolnica, u ovakvim uvjetima, pa to je premašilo sve. Ovo svijet nije vidio što mi radimo - rekao je Hini dr. Meštrović.

Građanima je poručio da je cijepljenje jedino rješenje za ovu svjetsku pandemiju COVID-a. Naglašava da je od 44 pacijenta na respiratoru njih samo 13 posto cijepljenih, i to su osobe koje imaju određene kronične bolesti.

- Ako je 87 posto ljudi na respiratoru necijepljeno, mislim da je to dovoljna poruka za ljude da se čim prije cijepe. Među oboljelima u ovom četvrtom valu bude i mlađih ljudi, i oni su u prosjeku mlađi devet godina od onih pacijenata koji su bili u prvom valu. Dobra je vijest da nemamo niti jednu trudnicu ili rodilju zaraženu koronavirusom - izjavio je Meštrović.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 868 osoba na koronavirus od kojih je njih 370 pozitivno na COVID, a umrlo je pet osoba, izvijestio je ranije danas županijski Stožer civilne zaštite. U županiji su od početka pandemije do danas su umrle 793 osobe, zabilježeno je 69.854 slučajeva koronavirusa, a trenutno je ukupno 4031 zaraženih.

KBC-u Split kao regionalnoj bolnici gravitira oko milijun državljana Hrvatske i pola milijuna stanovnika južnog dijela susjedne Bosne i Hercegovine te pola milijuna turista tijekom turističke sezone. Najveća je to bolnica u Dalmaciji koja ima više od 1500 postelja i zapošljava 3700 djelatnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!