U KBC-u Zagreb devet COVID odjela, ali obavljaju se i transplantacije

13.12.2021.

19:26

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Ruža Ištuk

Svoj obol liječenju oboljelih od COVID-a daju i zdravstveni djelatnici naše najveće bolnice KBC-a Zagreb

Svoj obol liječenju oboljelih od COVID-a daju i zdravstveni djelatnici naše najveće bolnice KBC-a Zagreb

Foto: HRT / HTV

U najvećoj bolnici u Hrvatskoj u KBC-u Zagreb devet je covid odjela, tri jedinice intenzivnog liječenja na kojima su samo oboljeli od koronavirusa. Imaju preko 250 covid postelja, covid rodilište ali i izolaciju u klinici za dječje bolesti. Daju sve od sebe i za zbrinjavanje svih drugih pacijenata, u posljednjih desetak dana imali su dvije transplantacije pluća i jednu srca. Povećan je rad u dnevnim bolnicama, a poliklinička i dijagnostička djelatnost nije se smanjila.

Klinika za plućne bolesti na Jordanovcu gotovo u cijelosti bolnica je za oboljele od COVID-a.

- Ovo je zaista moram priznati veliki udarac za hrvatsku pulmologiju, veliki teret, breme. Trenutno imamo samo jednu etažu u funkciji za necovid bolesnike i onkološki odjel o kojem zaista brinemo jer imamo veliki broj onkoloških pacijenata, oni su na lokaciji Rebro na odjelu ortopedije smješteni i zbrinuti. Pojačali smo naravno rad putem dnevne bolnice koliko je to bilo moguće, kaže dr. sc. Andrea Vukić Dugac, doc., dr. med., specijalistica internistica, supspecijalistica pulmologije, Klinika za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Na Jordanovcu imaju 5 COVID odjela te jedinicu intenzivnog liječenja. Medicinske sestre uz sav posao imaju i posebnu ulogu.

- Mi pokušavamo pacijentima približiti njihove obitelji kao prošli tjedan recimo za jednog pacijenta koji se 4 mjeseca nije sa suprugom niti čuo niti vidio, nisu bili u mogućnosti, mi smo uspjeli ostavriti taj video poziv suze su tekle,kod pacijenta i kod mene skoro, to je nešto kada znate da ste direktno nekome pomogli čak i tako malim stvarima, navodi Ivana Barišić, glavna sestra Odjela intenzivne i postintenzivne skrbi.

I dok jedni žude za odlaskom kući, drugi dišu s pomoću aparata. Ovdje se na ECMO uređaju za život bore 32-godišnjak i 39-godišnjak. Nemaju ostalih bolesti i necijepljeni su. Još su dvije jedinice intenzivnog liječenja na Rebru.

- To su sve teške kliničke slike covida, uglavnom su necijepljeni i imunosupremirani bolesnici koji su ili transplantirani ili primaju terapiju za suzbijanje odbacivanja pojedinih organa mi imamo velike izdatke po jednom bolesniku koji ima covid, rekao je  prof. dr. sc. Slobodan Mihaljević, dr. med./predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu i terapiju boli.

Skrbe se, kažu, i za sve druge pacijente koji stižu iz cijele Hrvatske.

- Sve sale rade, svi necovid pacijenti koji dođu u bolnicu budu na vrijeme i s voljom zbrinuti tako da nemam tu hajdemo reći nekih odstupanja. Nešto malo se hladni program reducira , tako da čitav kapacitet KBC-a operativni radi bez ikakvih problema, dodaje.

I s ponosom ističu.

- Zadnjih desetak dana u KBC-u zagreb su napravljene dvije transplantacije pluća, tranplantacija srca. Pa samo između 280 i 430 osoba dođe na vađenje krvi na KBC zagreb, kako oni ne bi čekali uz naše laborante tu su medicinske sestre također dale svoj obol kad bi se to u domovima zdravlja ili negdje gdje su ljudi bliže po mjestu stanovanja, tu bi se rasteretilo naše osoblje, dodaje.

Koje se, uz sve obveze, posebno brine i za blagdansko ozračje. U izradi nakita pomažu im i pacijenti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!