U KBC-u Zagreb uređaj za centralno pripremanje citostatika

17.04.2019.

15:31

Autor: E.L.S./Hina

default error photo
Radi se o kontroliranoj pripremi citostatika u zatvorenom sustavu uz pomoć softvera, a već u prvoj godini primjene očekuju uštedu u vrijednosti samog uređaja.
U KBC-u Zagreb obilježen je početak rada uređaja za centralno pripremanje citostatika za liječenje zloćudnih bolesti, koji omogućuju precizno doziranje lijeka za svakog pacijenta, čime se na minimum svodi mogućnost pogrešaka i povećava sigurnost pacijenata.

Ukupna vrijednost uređaja je 4,5 milijuna kuna, a nabavljen je uz pomoć Ministarstva zdravstva, koje je osiguralo 2,8 milijuna kuna, dok su 1,7 milijuna donirale farmaceutske kompanije Pliva i Roche. KBC Zagreb ujedno je jedina ustanova u okruženju koja ima taj visokosofisticirani sustav.

Ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić rekao je da je riječ o kontroliranoj pripremi citostatika u zatvorenom sustavu uz pomoć softvera, a već u prvoj godini primjene očekuju uštedu u vrijednosti samog uređaja.

- Priprema citostatika je vrlo važni segment djelatnosti naše bolničke ljekarne, koja osigurava izradu preko 270 citostatskih pripravaka za 170 pacijenta dnevno, što godišnje iznosi 100.000 takvih pripravaka - rekla je rukovoditeljica bolničke ljekarne Mirna Alebić.

- Dosad su se primjenjivale tehnike volumetrijskog izračuna, koji je pokazivao značajna odstupanja, koja su mogla biti i do 11 posto. Novim gravimetrijskim izračunom pacijentima možemo osigurati preciznost doziranja i sigurnost, a mogućnost pogreške svedena je na minimum - rekla je Alebić.

Prosječna cijena po citostatiku iznosi oko 25 tisuća kuna jer je riječ o iznimno skupim lijekovima. U prva dva mjeseca ove godine zabilježen je porast od više od 30 posto u financijskom iznosu pa je precizno doziranje to važnije.

Predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Stjepko Pleština rekao je kako je u toj bolnici centralna priprema citostatika uvedena prije desetak godina, što je također omogućilo znatne uštede, no novi će sustav tome dodatno pridonijeti.

- Primjena nove tehnologije nije samo važna u pripremi citostatika, već smo stekli i nove kontrolne mehanizme od procesa naručivanja do isporuke. Svaki korak je kontroliran, mogućnost pogreške liječnika, ljekarnika ili medicinske sestre svedena je na minimalnu razinu, a kako se radi o kompletno zatvorenom sustavu, i kontaminacija okoliša svedena na minimalnu razinu - kazao je Pleština.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!