U Klinici "Dr. Fran Mihaljević" potvrđen slučaj trbušnog tifusa

20.06.2023.

14:56

Autor: HRT/IMS

Klinika za infektivne bolesti

Klinika za infektivne bolesti

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" izvijestila je da je kod njih potvrđen jedan slučaj oboljenja od trbušnog tifusa kod odrasle osobe koja se najvjerojatnije zarazila u inozemstvu.

Tifus je rijetka bolest koju uzrokuje soj salmonele i koja nije česta u razvijenim zemljama. Širi se preko kontaminirane hrane i vode ili bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Neki od simptoma su visoka temperatura, bolovi u trbuhu i zatvor, a za liječenje se najčešće koriste antibiotici.

- Radi se o mladom čovjeku od 27 godina koji je kod nas hospitaliziran jučer, doputovao je krajem 5. mjeseca iz Indije. Svakih par godina imamo importiran jedan slučaj, nekad jedan do dva. I do sada su više-manje svi ti slučajevi bili ograničeni. Da se to ne bi proširilo dalje i izazvalo širenje tifusa među drugim osobama koje su bile u kontaktu s tim oboljelima, rekao je dr. Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".


- Povremene importacije tj. uvezeni slučajevi ove bolesti nisu neuobičajeni budući da je bolest još uvijek endemski rasprostranjena u pojedinim dijelovima svijeta, priopćilo je Ravnateljstvo Klinike.

Stoga se, imajući u vidu rasprostranjenost bolesti, preporučuje cijepljenje protiv trbušnog tifusa onima koji putuju u zemlje s endemskom pojavom bolesti.

- Ističemo kako smo i prijašnjih godina imali povremene importacije trbušnog tifusa, no nije došlo do daljnjeg širenja zaraze na kontakte, istaknuli su u Klinici.

Kao i kod drugih zaraznih bolesti, bitna je brza identifikacija i liječenje oboljele osobe, epidemiološka i mikrobiološka obrada kontakata te provođenje protuepidemijskih mjera u suradnji s nadležnim epidemiologom, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!