Na proslavi Oluje brojni zastupnici, gradonačelnici i političari

05.08.2022.

10:53

Autor: HRT/D.M./Hina

Ivica Puljak i Tomislav Tomašević

Ivica Puljak i Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

U Kninu se obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Uz državni vrh, obljetnicu Oluje ondje obilježavaju gradonačelnici dvaju najvećih hrvatskih gradova te brojni drugi političari.


U Knin je došao i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, koji je izjavio kako je tu da zajedno s građanima i braniteljima bude ponosan što su hrvatski branitelji napravili za slobodu zemlje, ali isto tako da se sjeća onih koji nisu s nama, koji su svoj život položili da danas živimo u miru i slobodi. "Oni su nam u zavjet ostavili da gradimo svoje gradove i zemlju ravnopravnih, ponosnih i sretnih ljudi", rekao je.

S njim je u društvu bio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je podsjetio da je kao gradonačelnik glavnog grada bio i prošle godine u Kninu i da sudjeluje u protokolu za sva četiri državna praznika.


Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako su došli u Knin nakloniti se pobjedničkoj hrvatskoj vojsci i proslaviti današnji dan. Svim građanima i sveukupnom hrvatskom narodu čestitao je današnji dan.

Dan pobjede svima je čestitao i saborski zastupnik Stipo Mlinarić, koji je rekao da je hrvatska vojska u Domovinskom ratu pobijedila srpsku vojsku i zločinački SDS, a ne srpski narod, niti se ratovalo protiv srpskog naroda. Ustvrdio je kako je 80 posto hrvatskih branitelja poniženo te da je "Knin neutraliziran kao simbol slobode i pretvoren u zabavu za političare". 

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić izrazio je nezadovoljstvo zbog trzavica između predsjednika i premijera. "Tih dana treba postojati i predsjednik i premijer, dakle bez nekakvih trzavica, a ostalo je, naravno, ring. Dakle, sve je dozvoljeno, ali kad su praznici, obljetnice, onda ono stay cool", kaže.


U majici Četvrte gardijske brigade, čiji je bio pripadnik za vrijeme Domovinskog rata, u Knin je došao i sinjski gradonačelnik Miro Bulj, koji je novinarima otkrio da mu je 5. kolovoza bio najsretniji dan u životu, kada je iz smjera Grahova, zajedno sa svojim suborcima na vrletima Dinare, ugledao Knin. Upitan da komentira to što branitelji ne mogu doći na trg, Bulj je rekao kako je to jedna od većih sramota, ne zna koji je razlog da se visoki dužnosnici boje na trg pustiti najzaslužnije ljude.

Saborski zastupnik i predsjednik Mosta Božo Petrov, komentirajući to što je u Kninu manje ljudi nego prošlih godina, rekao je kako je vjerojatno tako zbog velike vrućine, iako bi volio da svima u Hrvatskoj bude jasno kako dan koji se slavi nije samo neradni dan, on je s razlogom praznik: "To je dan u kojem se slavi sloboda i naša pobjeda u Domovinskom ratu i trenutak u kojem je Hrvatska ujedinjena. To bismo trebali prenijeti na dostojanstven način svim generacijama koje dolaze iza nas. Ne smijemo to zaboraviti jer narodu koji zaboravlja i ne pamti pobjednike, a pogotovo žrtve, vrlo lako se može dogoditi isti scenarij."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!