16:47 / 15.04.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

U Koprivnici odana počast žrtvama prvog ustaškog logora Danica

Logor Danica iz Drugog svjetskog rata

Logor Danica iz Drugog svjetskog rata

Foto: Marijan Susenj / PIXSELL

U Spomen području Danica, pored Koprivnice, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast žrtvama prvog ustaškog logora Danica, izvijestili su iz Srpskog narodnog vijeća.

U izaslanstvu Grada Koprivnice bili su gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić te zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, a vijence su položila i izaslanstva Srpskog narodnog vijeća (SNV), Vijeće srpske nacionalne manjine - Koprivničko-križevačke županije, Židovske općine Koprivnica i Udruge antifašističkih boraca i antifašista.


- Koprivnica je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji svoju memoriju, kada je u pitanju Drugi svjetski rat, obilježava na način koji je i institucionalni i lokalni istovremeno, istaknula je voditeljica Odjela za kulturu SNV-a Aneta Vladimirov.


Takva obilježavanja, kaže, ukazuju mnogo o ovom kraju. Stoga smo beskrajno zahvalni na tome, jer u našoj zemlji, na našu veliku žalost, ne bilježimo sjećanje već zaborav kada su u pitanju uzroci i okolnosti Drugog svjetskog rata, dodala je.


Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić rekao je kako je progoniti ljude na temelju njihove vjere, rase, političkog ili bilo kojeg drugog opredjeljenja pokazatelj totalne ljudske slabosti i izgubljenosti, nečega što u sebi nosi jako puno crnila. Toga se, dodao je, treba prisjećati s namjerom da se više nikada ne ponovi i dogodi.


Logor "Danica" bio je prvi sabirni logor u NDH osnovan 15. travnja 1941. i postojao je do rujna 1942. Prvi zatvorenici dovođeni su iz okolice Koprivnice već 18. travnja, i tako je osnovan prvi ustaški logor u NDH. Prva skupina od 530 Srba u logor stiže već 29. travnja iz Grubišnog Polja. Svi bi logoraši po dolasku u logor bili opljačkani od ustaške straže. Do 15. srpnja bilo je dovedeno 2656 osoba. Logoraši su uglavnom stradavali od gladi, premlaćivanja ili strijeljanja.


Najveći dio logoraša je upućivan u Gospić (Jadovno) i Jasenovac, po osnivanju tih ustaških logora. 


Na mjestu logora sačuvano je Spomen-područje Danica koje ima i status zaštićenog kulturnog dobra. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!