Uklanja se površinsko onečišćenje mora kod Urinja

10.11.2022.

Zadnja izmjena 16:15

Autor: M.M./HRT

Onečišćenje mora

Onečišćenje mora

Foto: HTV / HRT

Nakon što je more u području industrijske zone Urinja, u blizini Termoelektrane Rijeka, jučer površinski onečišćeno zbog istjecanja lož ulja, u tijeku su koordinirane aktivnosti radi uklanjanja onečišćenja, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Iz Općine Kostrena doznaje se da je onečišćeno područje od TE Rijeka prema zapadu te da su onečišćenje i masne mrlje vidljive i na plažama.

Načelnik Dražen Vranić rekao je za Hinu da je zatražio očitovanje od HEP-a i TE Rijeka te da očekuje kvalitetnu sanaciju onečišćenog prostora. Dodao je da se sve službe na terenu te da čište područje i sprječavaju širenje onečišćenja.

Iz Ministarstva mora navode da je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci zaprimila dojavu o onečišćenju u utorak u 16 sati preko županijskih dojavnih centara 112 Rijeka i Split.

O tome je odmah izviještena nadležna Lučka kapetanija Rijeka, a njihovi su službenici terenskim i pomorskim nadzorom ustanovili površinsko onečišćenje mora lož uljem s manjim postotkom sumpora (do 0,5 posto) u neposrednoj blizini Termoelektrane Rijeka.

Lučka kapetanija je na poziciji onečišćenja angažirala tvrtku specijaliziranu za sprječavanje i uklanjanje onečišćenja mora, a njezini djelatnici postavili su plutajuće upijajuće brane u obuhvatu najveće koncentracije površinskog onečišćenja.

Iz TE Rijeka su angažirane dodatne dvije tvrtke, čiji djelatnici saniraju onečišćenje mora i morskog okoliša u užem perimetru industrijskog postrojenja.

Službenici riječke Lučke kapetanije su u okviru očevida o uzrocima onečišćenja uzeli izjave djelatnika TE Rijeka, budući je utvrđen izvor onečišćenja s kopna, odnosno da je polutant iz postrojenja prodro u kanalizacijski cjevovod te putem podmorskog ispusta iscurio u more, na 30 metara od obale.

Djelatnici TE Rijeka su poduzeli sve potrebne radnje na žurnom zaustavljanju istjecanja polutanta, a iz Uprave su o događaju obavijestili Državni inspektorat i Policijsku upravu primorsko goransku.

Iz Ministarstva ističu da, s obzirom na pravovremenu reakciju TE Rijeka, u ovome slučaju nije bilo potrebe za aktiviranjem Županijskog operativnog centra Primorsko goranske županije.

Lučka kapetanija Rijeka u suradnji s drugim službama nadležnima za postupanje u slučajevima onečišćenja mora i morskog okoliša provodi očevidne i istražne radnje radi utvrđivanja uzroka onečišćenja i točne količine izlivenog lož ulja, naveli su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Više doznajte u prilogu Blanke Kukec:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!