13:35 / 09.09.2020.

Autor: M.M./Hina

U Krapinsko-zagorskoj županiji jedan novozaraženi

Ilustracija (Milan Sabic/PIXSELL)

Ilustracija (Milan Sabic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U Krapinsko-zagorskoj županiji jedan je novozaraženi koronavirusom, a ukupno je 50 aktivnih slučajeva, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.
U Krapinsko-zagorskoj županiji jedan je novozaraženi koronavirusom, a ukupno je 50 aktivnih slučajeva, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

-
Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu  

Načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek situaciju je ocijenio stabilnom i dobrom s obzirom na blizinu Zagreba, koji ima veći broj pozitivnih na dnevnoj bazi, a u koji dnevno migrira više tisuća stanovnika Krapinsko-zagorske županije.

Na preporuku naših epidemiologa, a mi imamo potencijalna krizna žarišta domove za starije i nemoćne s preko 1500 korisnika, jučer smo donijeli odluku o ponovnom formiranju timova, koji su od danas na terenu, obići će sve domove i napraviti kontrolu drže li se epidemioloških mjera, rekao je Ferek Jambrek te dodao da je zasad procijenjeno da se neće ograničavati okupljanja.

Kod nas svadbe nisu toliko velike kao primjerice u Slavoniji. Ukoliko se nešto dogodi, reagirat ćemo i zatražiti donošenje mjera. Moramo balansirati, jako oprezno, između gospodarstva, epidemiologije i broja pozitivnih, kazao je načelnik krapinsko-zagorskog Stožera civilne zaštite.

Nema eksplozivnog rasta oboljelih, ali je trend u porastu

Epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Gordana Popijač-Cesar naglasila je da nema eksplozivnog rasta oboljelih, ali je trend u porastu.

S današnjim jednim novooboljelim trenutačno je 50 aktivnih slučajeva. U samoizolaciji je svakim danom sve više ljudi, broj kontakta tih oboljelih svakim je danom sve veći, što govori da se ljudi ipak na tim okupljanjima ne drže propisanih mjera ili zaboravljaju, rekla je Popijač-Cesar.

Veći broj oboljelih je blaže kliničke slike, ali ovaj tjedan se počeo povećavati broj hospitaliziranih. Nije tako veliki broj, ali za našu malu županiju pet oboljelih s težom kliničkom slikom i hospitaliziranih jest, dodala je.

Petek: Većina škola u modelu A, model C samo u jednoj školi

Zamjenica župana Jasna Petek komentirala je početak školske godine rekavši da je većina u modelu A, s nastavom u školi. S nastavom u školi i dijelom online dvije su srednje i najveća osnovna škola u Zaboku, a model C, u potpunosti online nastava, primjenjuje se samo u jednoj školi. Radi se o Osnovnoj školi Lobor zbog nemogućnosti organiziranja dezinfekcije škole i općenito čišćenja škole s obzirom da je jedan veći dio pomoćnog tehničkog osoblja u samoizolaciji.

Nisu u mogućnosti osigurati sigurno pohađanje nastave, tako da online nastava u OŠ Lobor ide do 14. rujna, rekla je Petek i dodala da se dvosmjenska nastava odvija u 70 posto škola u Krapinsko-zagorskoj županiji, a u ostalima jednosmjenska.

Voditelj Službe civilne zaštite Krapina Josip Cigula rekao je da su dosad imali nadzor na 80 prijavljenih okupljanja s više od 100 sudionika. Komentirao je i nadzor rada ugostiteljskih objekata.

Uglavnom se daju upozorenja, a zadnje vrijeme smo poslali određene dopise prema državnom inspektoratu, prvenstveno što se tiče nadzora ograničenja vremena rada ugostiteljskih objekata tamo gdje smo uočili uzastopno kršenje, kazao je Cigula.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!