Krapinsko-zagorskoj županiji najviše problema zadaju klizišta

18.05.2023.

17:24

Autor: Marijan Sviben/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

U Krapinsko-zagorskoj županiji najviše problema zadaju klizišta

U Krapinsko-zagorskoj županiji najviše problema zadaju klizišta

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Zagorju se procjenjuju štete od obilne kiše koja je pala u utorak navečer. Voda se povukla, vodotoci su se vratili na uobičajene razine. U Krapinsko-zagorskoj županiji najviše problema zadaju klizišta koja se uvijek otvaraju nakon ovakvog nevremena.

Zbog klizišta koje se aktiviralo uz kuću Dominika Kovačeca u utorak, njegova je obitelj prvu noć provela kod rodbine. Noćas su, nakon procjene ovlaštenih geomehaničara spavali u svojoj kući.

Ipak, stručnjaci su savjetovali da kod novih većih kiša budu posebno oprezni.

- Uvijek moramo biti spremni na ono najgore, reako je Dominik Kovačec, Donje Jesenje.

- U slučaju da on neće moći ili htjeti biti cijelo vrijeme kod rodbine, mi smo dužni osigurat mu zamjenski objekt i to ćemo, prema njegovim željama, osigurati, rekao je Dario Cvrtila, načelnik općine Jesenje.

Srećom, klizišta nisu zaprijetila drugim kućama. Najviše su štete napravila na prometnicama. Na cesti između Krapine i Krapinskih Toplica na mjestu s novim klizištem, vozi se jednim trakom.

- Prva naša procjena šteta, i ovih klizišta i redovnih sanacija koje moramo odraditi tamo gdje je bio preljev vode, kreće se oko nekih 2 milijuna eura, istaknuo je Stjepan Sirovec, ravnatelj ŽUC-a Krapinsko-zagorske županije.

Klizišta su oštetila pet županijskih cesta, a za promet je zatvorena samo cesta u Globočcu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!