07:00 / 29.01.2021.

Autor: R.Divac Borovečki/M.Sviben/Regionalni dnevnik/HRT

U Krapinsko-zagorskoj županiji nezadovoljni dinamikom obnove

Oštećene kuće u potresu

Oštećene kuće u potresu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Krapinsko-zagorskoj županiji nezadovoljni su dinamikom obnove nakon lanjskog potresa u ožujku u kojemu je na tom području uništeno ili oštećeno 409 objekata. Na sastanku u Krapini zaključeno je da je trenutačno najnužnije ubrzati proceduru podnošenja zahtjeva za obnovu.

Nakon potresa u ožujku, kuća obitelji Perešin u Jakšincu nije sigurna za stanovanje. Peteročlana obitelj od tada živi u kamp kućici u Termama Jezerčica. Ni nakon deset mjeseci gospodin Darko ne zna što će biti s njihovom kućom.

- Mi sami ne znamo što ispunit, koje zahtjeve predati od svih tih devet zahtjeva koliko ima, a nitko ne može dati konkretan odgovor na naša pitanja, kaže Darko Perešin, Jakšinec, Gornja Stubica. 

U sličnom su problemu brojni građani, sudeći prema broju do sada podnesenih zahtjeva Fondu za obnovu. 

- Ukupno se javilo 285 građana sa zahtjevima, od toga je 105 zahtjeva koji se tiču ili uklanjanja zgrada ili konstrukcijske obnove. Ostalo su zahtjevi za novčanu naknadu, rekao je Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. 

Kako bi se pomoglo građanima u podnošenju zahtjeva za obnovu, u Donjoj će Stubici od ponedjeljka početi s radom posebni ured Fonda i županije. 

Uvest će se i posebni brojevi telefona za informacije, a Grad Donja Stubica te općine Gornja Stubica i Marija Bistrica odredit će po jednog djelatnika za komunikaciju ureda i građana.

- Mogu samo konstatirati da su danas doneseni jasni i operativni zaključci i da u biti s današnjim danom kreće aktivna obnova potresnih oštećenja u našoj županiji, rekao je Josip Milički, načelnik općine Marija Bristrica. 

- Ja sam rekao da unutar tri mjeseca radovi moraju početi, znači, radovi na uklanjanju zgrada i radovi na obnovi moraju početi. Znam da je to izazovno, ali mislim da građani od nas to očekuju i to je moj glavni fokus, kaže Vanđelić. 

Dok se za Grad Zagreb očekuje dugogodišnja obnova, predviđa se da bi u Krapinsko-zagorskoj županiji najveći dio obnove trebao biti završen do kraja sljedeće godine. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!