13:05 / 14.04.2020.

Autor: HINA/HRT

U Krapinsko-zagorskoj županiji osam novozaraženih

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Krapinsko-zagorskoj županiji novih je osam zaraženih koronavirusom te ih je ukupno 109, dok su potvrđena i prva četiri ozdravljenja, Izvijestio jebna konferenciji za novinare županijski Stožer civilne zaštite.
U Krapinsko-zagorskoj županiji novih je osam zaraženih koronavirusom te ih je ukupno 109, dok su potvrđena i prva četiri ozdravljenja, Izvijestio jebna konferenciji za novinare županijski Stožer civilne zaštite.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek rekao je da su od osam novooboljelih osoba četiri s područja Oroslavja, dvije iz Pregrade te po jedna iz Krapine i Đurmanca.

Četiti novozaražene osobe s područja Oroslavja povezuju se sa žarištem u Specijalnoj bolnici u Stubičkim Toplicama i riječ je o medicinskom osoblju i članovima obitelji.

Epidemiolog Ivan Lipovac naglasio je da je to bilo očekivano jer još uvijek nije prošao inkubacijski period.

Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, kazao je da na COVID odjelu imaju deset pacijenata.

Jučer je pacijent, koji je tri tjedna kod nas, stavljen na respirator i prevezen je u Kliniku 'Fran Mihaljević'. Svi ostali pacijenti su dobro, s blagim simptomima, rekao je Vančina te dodao da od 19 liječnika i medicinskih sestara u izolaciji imaju pozitivne jednog liječnika i jednu medicinsku sestru, dok jedna liječnica ima negativan test, ali i simptome te se tretira kao pozitivna.

- Ukupno u županiji imamo 109 osoba. Ali veseli da s današnji danom ukupno imamo i četiri ozdravljene osobe. Možemo reći da trenutno imamo 105 zaraženih osoba, rekao je Ferek Jambrek.

Od četiri potvrđena ozdravljanja, tri su osobe s područja Pregrade gdje je bilo jedno od žarišta zaraze.
Župan Željko Kolar istaknuo je da sa 109 oboljelih na 677 testiranih, trenutno 16 posto, Krapinsko-zagorska županija pada prema državnom prosjeku, što se očekuje za tjedan ili dva.

Komentirao je i situaciju s propusnicama rekavši da je došlo do nerazumijevanja vezano uz sporazume koje su radile jedinice lokalne samouprave.

Ali to se nije dogodilo samo na području Krapinsko-zagorske županije, nego na području čitave Republike Hrvatske. Malo je čudno da smo svi krivo shvatili odluku koja je objavljena 8. travnja. Vjerujem da će se i ta nejasnoća do kraja definirati. Jedince lokalne samouprave će razmisliti idu li ponovno u sporazume koje moraju potvrditi predstavnička tijela, rekao je Kolar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!