18:32 / 04.05.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

U Kumrovcu obilježena 41. godišnjica smrti Josipa Broza

Muzej "Staro selo" u Kumrovcu

Muzej "Staro selo" u Kumrovcu

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Zvukom sirene u 15.05 te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u utorak je u Kumrovcu obilježena 41. godišnjica smrti Josipa Broza Tita, a komemoracija je kao i lani, s obzirom na epidemiološku situaciju, bila skromna.

Vijence i cvijeće uz spomenik ispred Titove rodne kuće položila su izaslanstva Općine Kumrovec, Saveza društava Josip Broz Tito i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske te krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Franjo Habulin, predsjednik SABA, rekao je kako su antifašizam i Josip Broz Tito nedjeljivi te da je Tito čovjek koji je obilježio drugu polovinu 20. stoljeća.

- Učinio je to svojom pojavom, svojim radom, svojim stvaralaštvom, kao revolucionar, kao vojskovođa u 2. svjetskom ratu, kao državnik, odnosno kao šef države i kao političar koji je bio vrlo značajan i cijenjen na svjetskoj političkoj sceni, rekao je Habulin. Dodao je da je Tito pozvao narod na oružani ustanak 1941. godine, a od partizanskih odreda stvorio moćnu vojsku koja je otvorila 3. front u Europi i samostalno oslobodila svoju zemlju.

Robert Šplaj, načelnik Općine Kumrovec, istaknuo je da je Tito najpoznatiji Kumrovčanin koji je svojim radom i znanjem osvojio cijeli svijet.

- To je čovjek koji je stvorio nesvrstane, čovjek koji je toliko značio u svijetu, a mi se uvijek oko njega prepiremo. Ne moramo ga voljeti niti poštovati, ali moramo priznati da je svjetski brend, rekao je Šplajt i dodao da se u Kumrovcu Tita nikad neće odreći.

- Ponosni smo što je iz Kumrovca, što je dio nas i jedino možemo na njemu još bolju priču napraviti, kazao je općinski načelnik, a zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek naglasila je da je Tito bio državnik svjetskog kalibra, antifašist, osnivač Pokreta nesvrstanosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!