U Kutini počelo uređenje Doma za starije i nemoćne

31.08.2022.

14:21

Autor: M.M./Hina/HRT

U Kutini počelo uređenje Doma za starije i nemoćne

U Kutini počelo uređenje Doma za starije i nemoćne

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sisačko-moslavačka županija u Kutini je počela uređenje Doma za starije i nemoćne osobe, prvog javnog doma za starije stanovništvo s moslavačkog područja, dovršetak radova očekuje se u veljači iduće godine.

Dio zgrade kutinskog Doma zdravlja bio je neiskorišten, pa je Županija sredinom srpnja pokrenula uređenje, u tijeku je rušenje pregradnih zidova i spuštenih stropova, skidaju se podne obloge, demontira oprema i unutarnja stolarija. Do kraja tjedna počet će zidanje novih pregradnih zidova.

Riječ je o 1253 četvornih metara korisne površine. Na prvom katu će se urediti 24 spavaonice sa sanitarnim čvorom za 50-ak korisnika. Dom će imati dnevni boravak sa čajnom kuhinjom za korisnike te sobe za izolaciju, prostoriju za medicinsko osoblje s pomoćnom ambulantom, urede, garderobe, kuhinju, praonicu rublja, prostorije za spremačice.

Radove na domu u srijedu je obišao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima, koji je izrazio zadovoljstvo tijekom radova na objektu koji se priprema petnaestak godina.

- Vrijednost građevinskih radova je oko 9 milijuna kuna, a dovršetak radova očekujemo u veljači iduće godine, rekao je župan.

Sredstva je, kaže, osigurala Županije iz vlastitih izvora. Osim toga, proširivat će se kapaciteti i na području Siska i na području Petrinje, a trenutno traje i sanacija Doma u Glini.

- Važno je našima bakama, djedovima, očevima, majkama osigurati što kvalitetnije uvjete u njihovim najboljim godinama i trudit ćemo se da imaju što kvalitetniju njegu i skrb, obećao je Celjak.

Stanovnici Moslavine s nestrpljenjem dočekuju dom, jer na tom području već niz godina postoji velika potreba za smještaj starijih i nemoćnih osoba.

Prilikom obilaska, župan Celjak pobrojao je i ostala ulaganja županijske uprave na području Moslavine i zapadne Slavonije.

U Jasenovcu se završava energetska obnova osnovne škole, sanirana je cesta od Krapja do Plesma, a provode se i projekti na području vodoprivrede. Ulaže se u cestovnu infrastrukturu na području Novske, Lipovljana, Popovače i Velike Ludine. U Popovači je obnovljeno šest objekata Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot, a u tijeku je i energetska obnova Doma zdravlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!