19:51 / 17.04.2020.

Autor: HRT/Hina

U Lici šestero novozaraženih, među njima dvoje djece

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Ličko senjskoj županiji oboljelo je 20 osoba, jedna je ozdravila. Dvije zaražene osobe su u Novalji, pet u Korenici, dok ih je na Udbini 12. Udbina i dalje ostaje u karanteni.
 U Ličko-senjskoj županiji je šest novozaraženih covidom-19, među njima je dvoje djece, rekao je načelnik županijskog stožera Vice Nekić koji je najavio da od danas informacije o stanju oboljelih daje samo županijski stožer, a da će oni koji šire dezinformacije i paniku biti sankcionirani.

Voditelj Odjela za terenske intervencuje HZJZ Aleksandar Šimunović rekao je da su na Udbini dva nova slučaja. U Korenici se radi isključivo o transmisiji unutar obitelji gdje je pet oboljelih, a četvero novooboljelih otac, majka i dvoje malodobne djece, svi su bliski kontakti prvooboljelog pacijenta iz Korenice.
Šestero novooboljelih dobrog su stanja i upućeni su u samoizolaciju.

Župan Darko Milinović je navodeći primjere dezinformacija, rekao kako nije istina da je jedna covid pozitivna pacijentica, koja je bila u stanju potpomognutog disanja, transportirana u KBC Rijeka, te da nije točno kako  se bolnica u Gospiću ne zna nositi s koronakrizom. U više je navrata rekao da političku borbu treba ostaviti za sljedeću godinu, kad će biti lokalni izbori, a da se sada svi zajedno trebaju boriti protiv zaraze, a ne plasirati vijesti koje duboko uznemiravaju građane Gospića i Ličko senjske županije. Zamolio je medije da pomognu kako u suzbijanju virusa tako i u suzbijanju dezinformacija.

Ravnateljica gospićke bolnice Sandra Čubelić rekla je da je bolnica spremna za borbu s epidemijom, da su za pripremu ljudstva i izolacije imali dva mjeseca vremena, te da u koordinaciji s nacionalnim stožerom i KBC-om Rijeka poštuju sve protokole i naputke. Kako je naglasila ključno je da se puste medicinski djelatnici da rade svoj posao, a panici tu nema mjesta.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Mladen Kranjčević  rekao je da je, posebno u vrijeme pandemije, opasno širenje panike i histerije. Podsjetio je da je širenje lažne vijesti kazneno djelo, jer se time remeti mir građana.

U Ličko senjskoj županiji oboljelo je 20 osoba, jedna je ozdravila. Dvije zaražene osobe su u Novalji, pet u Korenici, dok ih je na Udbini 12.  Udbina i dalje ostaje u karanteni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!