00:04 / 30.03.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

U listopadu na Hvaru posebna sjednica Vlade posvećena razvoju hrvatskih otoka

Vrboska, foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vrboska, foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Procesija "Za križen" stara je oko 500 godina, a od 2009. je na UNESCO-ovu popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine.
Premijer Andrej Plenković sastao se danas u Hvaru s gradonačelnikom Grada Hvara Rikardom Novakom i obišao radove na obnovi Hvarskog kazališta, smještenog u zgradi Arsenala.

Premijer je kazao da su na obnovi angažirana sva nadležna ministarstva - Ministarstvo kulture, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU te Ministarstvo financija. Nastojat ćemo da se u sljedećim mjesecima dovrši, nakon skoro 20 godina, obnova ovog prekrasnoga Hvarskoga kazališta te da ovaj reprezentativni objekt na Hvarskoj pjaci zaista prodiše punim plućima, a osobito u kontekstu 150. obljetnice turizma na otoku Hvaru, poručio je predsjednik Vlade.

Najavio je i da će se u listopadu na otoku Hvaru održati posebna sjednica Vlade, posvećena politici Vlade prema hrvatskim otocima, koja je dio politike ravnomjernog razvoja zemlje. Dodao je kako će do tada u proceduru biti upućen i Zakon o otocima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na Hvaru posjetio i mons. Slobodana Štambuka, hvarskog biskupa koji potkraj travnja odlazi u mirovinu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je sinoć u Hvaru u društvu obitelji, prijatelja i mještana Hvara te župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana procesiji "Za križen", poručivši kako je to dobra prilika za promišljanja uoči najvećega kršćanskog blagdana Uskrsa.

Na Veliki četvrtak ovdje smo u Svirču, gdje je tradicija iz koje potječe moj otac. Procesija 'Za križen' petstoljetna je tradicija posebnoga hvarskog običaja privrženosti vjeri, tradicija koja je svoje mjesto našla i u nematerijalnoj baštini Unesco-a 2009. godine, rekao je tom prilikom Plenković.

Lijepo je biti ovdje s dijelom obitelji, prijateljima, mještanima i malo se posvetiti i promišljanjima uoči Uskrsa, najvećega kršćanskog blagdana, dodao je.

Procesija "Za križen" jedinstveni je obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća. U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak procesija povezuje šest mjesta otoka: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku.

Istovremeno, u 22 sata, iz šest župskih crkava započnu ophodi na čelu sa križonošom koji nosi do 18 kilograma težak križ, u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet. Slijedi ga izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika. Zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici da bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu.

Procesija je iznimna je po svom i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan. Okosnica procesije je "Gospin plač", osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!