20:13 / 18.02.2019.

Autor: Ruža Ištuk/HRT

U ljekarnama sve više krivotvorenih recepata

-

-

Foto: - / -

U posljednjih 18 dana pacijenti su krivotvorili recepte čak 5 liječnika.
Neki pacijenti ne biraju sredstva. U ljekarnama sve je više krivotvorenih recepata, godišnje tristotinjak. Ilegalnim putem pacijenti najčešće pokušavaju doći do tableta za smirenje, narkotika, ali i onih za erektilnu disfunkciju. U posljednjih 18 dana pacijenti su krivotvorili recepte čak 5 liječnika.

- Stop krivotvorinama - svaki lijek i recept će se provjeravati 

Riječkoj doktorici Branislavi Popović prije mjesec dana provaljeno je u ordinaciju i ostala je bez pečata. Ubrzo je stigao poziv iz ljekarne gdje su uočili krivotvoreni recept. U Ljekarni u Županji pacijentica je do narkotika pokušala doći dva dana zaredom. Krivotvorila je recepte dviju liječnica.

Ljekarnici surađuju s liječnicima ali i policijom, no problem je nemoguće riješiti bez podrške HZZO-a i ministarstva zdravstva.

- Kako nam je digitalizaicja donijela problem tako nam može donijeti i rješenje. Predložili smo da svi privatni recepti koje ne pokriva HZZO budu u e-obliku. Imamo CES koji je jako dobar gdje bi mogli imati recepte s određenim brojem trajanja, kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

 Recepti se sve češće krivotvore, no ni napadi na ljekarnike nisu rijetkost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!