14:29 / 31.05.2019.

Autor: HRT

U ljekarne stiže nova pošiljka pripravaka kanabinoida

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Foto: - / -

Imunološki zavod izvijestio je da u ljekarne stiže nova pošiljka pripravka kanabinoida koji se upotrebljavaju u medicinske svrhe, a odobreni su onkološkim bolesnicima, oboljelima od multiple skleroze, HIV-a i Dravetova sindroma.
Imunološki zavod izvijestio je da u ljekarne stiže nova pošiljka pripravka kanabinoida koji se upotrebljavaju u medicinske svrhe, a odobreni su onkološkim bolesnicima, oboljelima od multiple skleroze, HIV-a i Dravetova sindroma.

Pripravak u obliku uljne otopine, u bočicama od 25 mililitara s dozatorom, izdaje se na liječnički recept i dostupan je u jednoj formulaciji i jačini - Tilray Oral Solution 10,0 mg THC/10,0 mg CBD u 1 mL ulja, navode iz Imunološkog zavoda.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo izjavila je da je Imunološki zavod ovaj put uvezao dvostruko jači pripravak nego prije, koji bi za većinu pacijenata mogao biti dostatan barem za mjesec dana. Cijena pripravka je, kako se doznaje, oko 800 kuna. Bit će distribuiran u ljekarne putem veledrogerija.

Pripravci kanabinoida izdaju se isključivo u ljekarni, na recept koji je propisao izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite. Trošak lijeka snosi pacijent, bez mogućnosti refundacije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, s obzirom na to da je riječ o pomoćnoj terapiji. Liječnik primarne zaštite lijek prepisuje na temelju preporuke liječnika specijalista, i to specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i pedijatrije sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije.

Pripravci koji sadržavaju THC mogu se propisivati na recept u količini potrebnoj za najviše 30 dana, a ukupna količina propisanog THC-a za 30 dana ne smije biti veća od 7,5 grama.

Pripravaka kanabinoida u ljekarnama nije bilo od  prošle godine zbog isteka roka trajanja posljednjih uvezenih doza. Uzrok je bio slab interes pacijenata s obzirom na to da je cijena mjesečne terapije, ovisno o dozi, dosezala i 2500 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!