U ljeto 2023. planirano otvorenje zagrebačke katedrale

16.04.2022.

19:20

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/T.V./Dnevnik/HRT

Zagrebačka katedrala

Zagrebačka katedrala

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Kada će zagrebačka katedrala otvoriti svoja vrata - pitanje je na koje mnogi traže odgovor. Obnova će dugo trajati, slažu se stručnjaci, ali bude li sve po planu, to bi se moglo dogoditi iduće ljeto. 

Elaborat postojećeg stanja zagrebačke katedrale ima na tisuće stranica, koje je zajedničkim snagama odradilo više od stotinu stručnjaka. Među njima i jedan od glavnih projektanata prof. Josip Atalić s građevinskog fakulteta koji ne krije da mu je upravo ova obnova jedan od najvećih profesionalnih izazova dosad.

- Mi smo sad vrlo intenzivno, okupivši brojne fakultete i najbolje građevinske firme, pristupili početnom istraživanju da nešto ne fulamo. Jer ovdje se okuplja vrlo velik broj vjernika i treba garantirati za njihovu sigurnost, ističe prof. Atalić. 

Dosad su obavljena brojna geotethnička istraživanja od kamena, tla, svodova, vibracija kako bi se napravili elaborati za pojedine dijelove katedrale. Nakon tih urgentnih radova, procijenjenih na 200 milijuna kuna, katedrala bi se, predviđa prof. Atalić, mogla otvoriti iduće ljeto.

- Katedrala mora ostati u svom znaku, u svojoj prepoznatljivosti onakva kakvu ju je zamislio Herman Bolle koji se inspirirao katedralom u Kolnu i po nekima je ta naša katedrala mali preslik kelnske katedrale, rekao je mons. Zlatko Koren, potpredsjednik Odbora za obnovu zagrebačke katedrale.

Problem s obnovom sličnih građevina imaju i druge države, primjerice Francuska, čija je katedrala Notre Damme izgorjela prije četiri godine i još je u tijeku izrada dokumentacije premda su se u medijima mogla čuti obećanja za kratke rokove obnove. Ispred zagrebačke prvostolnice, sasvim sigurno, tvrde stručnjaci, stoji višegodišnja obnova.

Za to vrijeme svoja će vrata otvoriti bogoslužni prostor blaženog Alojzija Stepinca u kojem se dočekuje i prvi Uskrs.

- Svete mise u bogoslužnom prostoru su u nedjelju u 7 i 9 sati te svečano euharisitijsko slavlje na svetkovinu Uskrsa u 10 sati koje predvodi naš kardinal Josip Bozanić, kaže mons. Josip Kuhtić

A do Uskrsa iduće godine, katedrala bi, nadaju se oni koji na njezinoj obnovi rade, mogla biti pred završetkom prve faze obnove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!