U Lovincu održana pokazna vježba traganja i spašavanja

30.07.2022.

15:13

Autor: I.Z./HRT/Hina

U Lovincu održana pokazna vježba traganja i spašavanja

U Lovincu održana pokazna vježba traganja i spašavanja

Foto: MUP / HRT

U sklopu 11. Smotre Saveza izviđača Hrvatske (SIH) i Festivala vještina za život, danas je u Lovincu održana pokazna vježba traganja i spašavanja u ruševinama u suradnji s operativnim snagama sustava civilne zaštite.

- Držim da su izviđači danas naučili kako se reagira u kriznim situacijama, kazao je ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite (CZ) Damir Trut, ističući kako je vježba korisna i za sam sustav interventnih službi.

Pohvalio je osposobljenost i opremljenost postrojbi CZ, kao i samu vježbu te izrazio nadu da će i među izviđačima dobiti nove osposobljene spašavatelje i pripadnike sustava CZ.

U sklopu Smotre izviđača Hrvatske (SIH) u Lovincu jučer je počeo četverodnevni Festival vještina za život na kojem sudjeluju pripadnici Civilne zaštite, Gorske službe spašavanja, Crvenog križa i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Za oko 2.000 sudionika aktivnosti se provode kroz devet centara znanja preživljavanje, planinarenje, biciklizam, spašavanje, prirodnjaštvo, drvne konstrukcije, plovidba, arheologija i astronomija, a sve pod motom Vještine za život - Putokaz za bolji svijet.

I poslovni direktor SIH-a Dan Špicer zadovoljan je pokaznom vježbom.

- Izviđači su u živo vidjeli kako se u kriznoj situaciji koordiniraju žurne službe, čemu služe, kako i s kakvom opremom rade, a paralelno prolaze i radionice HGSS-a, prve pomoći i drugo, naglasio je.

Načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić dodao je kako su im izviđači uredili neke vodotoke i pomogli starijim ljudima da urede svoja dvorišta.

Lovinčanima, kojih je svega 957, puno je srce kada u mjestu vide više od 2.000 mladih, veselih i dobro organiziranih i odgovornih ljudi", kazao je te izrazio nadu da će se ostvariti njihov plan da bi se kod Cvituše sagradi stalni izviđački centar sa 50 do 60 kreveta.

U sklopu Festivala, u nedjelju će se održati Europski Dan, a u ponedjeljak, 1. kolovoza Dan za klimu.

Smotra izviđača Hrvatske održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ličko-senjske županije, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Američke gospodarske komore, a u suradnji s više od 30 partnerskih organizacija i institucija.

Na Smotri sudjeluju i izviđači iz Ukrajine, Francuske, Izraela, Bugarske, Nizozemske, Njemačke, Bosne, Slovenije i Crne Gore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!