Ludbreg već dvije godine nema nositelja pedijatrijske ambulante

09.10.2021.

09:42

Autor: Sara Badžek/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

U Ludbregu nedostaje pedijatara

U Ludbregu nedostaje pedijatara

Foto: HRT / HTV

U ludbreškom Domu zdravlja već dvije godine nema nositelja tima pedijatrijske ambulante. Na 4 sata dnevno na ispomoć dolaze liječnici iz susjedne Međimurske županije pa su zbog nemogućnosti dolaska na red, roditelji nerijetko prepušteni sami sebi. Na nedostatak pedijatara, ali i potrebu da se hitno raspišu nove specijalizacije, upozorava i struka. 


Za bezbrižno i sigurno djetinjstvo potreban je i pedijatar, a u Ludbreg dolazi samo na 4 sata.  

- Malo je tema postala vatrena jer, nije da djeca ne dobiju skrb, nego predugo se čeka nažalost. Mijenjaju se doktori i trebalo bi nešto napraviti jer je prevršilo svaku mjeru, govori Ivan Havaić, otac dvoje djece.

Prije dvije godine pedijatrica je otišla u mirovinu, od tada interesa za to radno mjesto nema. Na ispomoći se izmjenjuju pedijatri iz Međimurja. 

- Oni su dobri, međutim. problem je što su oni samo na 4 sata i ne stignete doći na red. Taj problem se vuče već dugo, ukazivali smo na to na društvenim mrežama, pisali gradonačelniku, slali dopise Domu zdravlja, ističe Kristina Mirčetić Petrin, varaždinska županijska vijećnica.

Oni pak rješenje vide u troje liječnika koji se vraćaju sa specijalizacije 2023. 

U Varaždinskoj županiji mrežom pedijatara predviđeno je 13 ambulanti, radi ih 9, s time da ih samo 7 ima stalno zaposlenog pedijatra. Da u Hrvatskoj generalno nedostaje pedijatara i da su sve stariji, upozorava predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju. 

- Mi moramo već danas razmišljati i nove specijalizacije raspisati, govori Mirjana Kolarek Karakaš, dr. med., predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Jer, pitanje je vremena kada će i ovakva privremena rješenja kao s početka priče - jednostavno presušiti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!