Čišćenje podmorja u Malostonskom zaljevu

17.09.2022.

17:02

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

U Brijesti na Pelješcu velika ekološka akcija čišćenja podmorja u zaštićenom Malostonskom zaljevu. Dobra vijest je da je smeća u moru svake godine sve manje, svijest o očuvanju podmorja prilično je porasla u protekla dva desetljeća. Ipak, još je mnogo posla pred roniocima kako bi se iz mora uklonio sav otpad. Sudjeluje tridesetak ronilaca iz Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.

To je treća akcija, a provodi se u sklopu projekta EKO Malostonski zaljev, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

U sklopu ekološke akcije čišćenja podmorja pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH osim čišćenja podmorja u uvali Brijesta provode i vježbe u smanjenoj vidljivosti, a sve ove aktivnosti važne su i za što bolje uigravanje timova, istaknuli su.

Radi se o podmorju posebnog rezervata u moru i području koje je dio mreže Natura 2000.

Akcija će se upozoriti na potrebe čišćenja podmorja, a ujedno potaknuti lokalno stanovništvo na kontinuiranu brigu o moru, najvećem prirodnom ekosustavu, izvoru hrane, ugode i rekreacije, dodaju.

Također će pridonijeti očuvanju bioraznolikosti te ciljanih staništa i vrsta, a posebice onih zaštićenih.

Akcija se održava u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i uz podršku Agencije Plava promocija.

U akciju su se uključile i Hrvatske vode koje rade na projektu kojim bi se na cijelom području Malostonskog zaljeva napokon riješilo pitanje kanalizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!