13:56 / 17.03.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

U Međimurje unatrag jednog dana ušlo 300 ukrajinskih izbjeglica

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Milan Sabic / Pixsell

Preko graničnih prijelaza na području Međimurske županije u Hrvatsku je u zadnja 24 sata ušlo 300 izbjeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine, od kojih je četvero odlučilo ostati na privremenom smještaju.

Priopćio je to u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite, a Alan Resman, viši stručni suradnik Civilne zaštite za vatrogastvo, naveo je kako je trenutno u ovoj najsjevernijoj hrvatskoj županiji smješteno nešto više od 160 ukrajinskih izbjeglica.

- Na graničnom prijelazu Goričan, u bivšem prostoru 'Stara Mura', organizirano je odmorište za raseljene osobe iz Ukrajine gdje se mogu okrijepiti, napuniti mobitele. Ima hrane, pelena, dječje hrane te se mogu odmoriti i opustiti prije nego krenu dalje, poručio je Resman. 

Dodao je da je u pripravnosti i prihvatni centar u Ivanovcu, ali još nije mobiliziran jer zasad ima dovoljno mjesta u prihvatnim centrima u Varaždinu i Varaždinskim Toplicama, no sve je pripremljeno ukaže li se potreba.

- Na području Krapinsko-zagorske županije trenutno je smještena 31 osoba izbjegla iz Ukrajine, a s obzirom na to da ni u ovoj županiji nije organiziran prihvatni centar, sve su u privatnom smještaju, izjavio je Hini načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber.

- Svi su došli na privatni način, sami su si našli smještaj, ali naši volonteri Crvenog križa svakoga od njih obiđu, uruče im paket s osnovnim potrepštinama i redovito ih posjećuju, kazao je Skuliber.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!