09:12 / 14.05.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HRT/M.N.

U Međimurju cijepljen rekordan broj ljudi

Marina Payerl-Pal

Marina Payerl-Pal

Foto: Studio 4/HTV/ / HRT

Međimurska županija u samom je vrhu po cijepljenosti. Štoviše, u Čakovec stižu i građani iz ostalih dijelova Hrvatske. Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije kaže kako se masovno cijepi na tri punkta, u Prelogu, Murskom Središću i Nedelišću, te u Zavodu za javno zdravstvo. Jučer je bilo osamnaesto takvo masovno cijepljenje u kojem je cijepljeno rekordnih 2656 osoba.

Cijepljenja izvan punktova su bez prethodne najave i primjenjuje se cjepivo AstraZeneca. Barem jednom dozom cjepiva u Međimurskoj županiji cijepljeno je 33 posto stanovništva, 21.205 osoba. Dvjema dozama cijepljeno je 7 posto stanovništva.


Za svaki tjedan unaprijed znamo količine cjepiva koje ćemo imati na raspolaganju i prema tome radimo planove za cijepljenje po punktovima i pozivamo stanovnike na cijepljenje u točno određeno vrijeme, rekla je Payerl-Pal.


Cijepljenje AstraZenecom


Iz dosadašnjeg iskustva, kod onih koji imaju unaprijed stvoren stav da se ne žele cijepiti AstraZenecom ne pomaže nikakav razgovor ni uvjeravanje kako je to cjepivo jednako kao i ostala. Postoje sada mlade osobe koje dosad još nisu bile cijepljene i koje traže savjete za cijepljenje te kod njih možemo djelovati pozitivno u smislu da otklonimo otpor prema AstraZeneci, opisala je situaciju Payerl-Pal.


Šarolik je sastav onih koji dolaze nenajavljeni, mladi dolaze na cijepljenje kako bi sebi omogućili veću slobodu kretanja, dolazi radno aktivno stanovništvo, pa i cijele obitelji.


Smanjena incidencija


Epidemiološka situacija u županiji je poboljšana. I sedmodnevna i četrnaestodnevna incidencija se iz dana u dan smanjuju, tako se udjel pozitivnih na testiranjima smanjio na manje od 20 posto.


Payerl-Pal je rekla kako je u županiji trenutačno hospitalizirano 80 ljudi, što je i dalje velik broj, a četiri su pacijenta na invazivnoj respiraciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!