U Međimurju sve spremno za novu školsku godinu

24.08.2023.

13:11

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

U Međimurskoj županiji sve je spremno za novu školsku godinu, a u klupe osnovnih i srednjih škola sjest će veći broj učenika nego protekle školske godine, najavio je u četvrtak međimurski župan Matija Posavec.

Ukupan broj učenika u osnovnim školama bit će 9430, a na kraju prošle bilo ih je 9406. Veći je broj i učenika prvih razreda - 1203 u odnosu na lanjskih 1121, kao i onih u srednjim školama, rekao je Posavec na konferenciji za novinare u područnoj školi u Sivici.


Međimurska županija i ove će godine nastaviti s financiranjem prijevoza učenika i studenata. Prijevoz učenika srednjih škola sa 75 posto financira Vlada Republike Hrvatske, dok ostatak financira Međimurska županija koja je za tu namjenu osigurala 437.987,00 eura.


Ujedno se nastavlja pilot-projekt s Hrvatskim željeznicama, gdje je svim studentima, koji imaju prebivalište na području Međimurske županije, omogućen besplatni prijevoz.


Uz to, učenici srednjih škola ove godine ponovno imaju pravo na jednokratnu financijsku pomoć u iznosu od 50 eura, a potpore će dobiti i studenti, za što će javni natječaj krenuti ove godine.


"Svake godine želimo napraviti iskorak, napraviti nešto novo i da možemo time ojačati kvalitetu obrazovne slike u našoj županiji", kazao je Posavec.


Međimurska županija osigurala je i 107 pomoćnika u nastavi za ukupno 117 učenika, 11 osnovnih škola imat će produljeni boravak za svoje učenike, a u 15-ak osnovnih škola uvodi se i građanski odgoj.


U prvoj fazi ćemo obuhvatiti 400-tinjak učenika od 5. do 8. razreda, rekao je župan te dodao da će se program nastaviti i sljedeće godine ako se pokaže dobrim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!