11:27 / 09.02.2022.

Autor: Hina/HRT

U Međimurju u siječnju 97 posto pozitivnih zaraženo omikronom

Epidemiologinja Višnja Smilović, arhivska fotografija

Epidemiologinja Višnja Smilović, arhivska fotografija

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Međimurska županija ima 532 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna je osoba umrla, a prema uzorcima iz siječnja 97 posto pozitivnih je zaraženo omikron varijantom, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

Epidemiologinja Višnja Smilović iz međimurskog Zavoda za javno zdravstvo izvijestila je o obrađena 842 uzorka te 532 pozitivna nalaza u posljednja 24 sata. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze je 3449. Od početka pandemije u Međimurskoj županiji oboljelo je 37.900 ljudi, a preminulo ih je 439. Sedmodnevna incidenicija je 2318 slučajeva na 100.000 stanovnika, a 14-dnevna 5432.

Iako u proteklih tjedan dana bilježimo lagani pad novooboljelih, to su još izrazito visoke brojke. Najvišu dvotjednu incidenciju u četvrtom valu u studenom prošle godine imali smo 3100, a sada je 5400. Još smo jako daleko od normalnog stanja, rekla je Smilović.

Dodala je da su rezultati sekvencioniranja 96 uzoraka uzetih 14. i 17. siječnja pokazali da je u 93 uzorka, ili 97 %, utvrđen omikron soj virusa dok je u preostalih 3 % evidentiran delta soj virusa.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović naglasio je kako je stanje u bolnici pod kontrolom. Trenutno je na bolničkom liječenju 68 pozitivnih pacijenata.

Nešto više od trećine na liječenju je zbog covida, dok je gotovo dvije trećine pacijenata u bolnicu došlo radi neke druge tegobe nakon čega je ustanovljeno da su covid pozitivni. Za njih imamo osiguranu izolaciju, rekao je Šegović.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić kazao je da se zbog samoizolacije liječnika obiteljske medicine pokrivaju po sustavu zamjenskih doktora.

Načelnik Stožera civilne zaštite Josip Grivec najavio je testiranje školske djece te istaknuo kako je cilj normalnije održavanje nastave za koju je najbolje da se provodi uživo.

Pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Nives Kolarić Strah dodala je da će županijski Stožer civilne zaštite sutra preuzeti 25.848 testova za učenike svih međimurskih osnovnih i srednjih škola, što su dva testa po učeniku, za testiranje 14. i 28. veljače. Ravnatelji škola će ih proslijediti roditeljima.

Testiranje će kod kuće provoditi roditelji koji imaju obavezu obavijestiti odgojno-obrazovnu ustanovu o rezultatu testiranja, kazala je Kolarić Strah.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!