13:39 / 21.10.2020.

Autor: M.Š./Hina

U Međimurskoj županiji 85 novozaraženih, 29% testiranih!

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svaki dan bilježe velik broj testiranja.
U Međimurskoj županiji 85 je novih slučajeva zaraze, izvijestili su na konferenciji za novinare iz Županijskog stožera Civilne zaštite u srijedu u Čakovcu te istaknuli da je među testiranima velik postotak oboljelih.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal naglasila je da Međimurje bilježi najveće brojeve dosad.

- Jučer je zabilježeno 85 pozitivnih pacijenata, a svakim danom svjedočimo velikom broju testiranja. Uglavnom, više od 200 pacijenata traži i dolazi k nama na briseve, rekla je Payerl-Pal.Međimurska županija je treća, iza Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije, po 14-dnevnoj kumulativnoj incidenciji pozitivnih kovidpacijenata s 304 novooboljela na 100 tisuća stanovnika.

Župan Matija Posavec istaknuo je velik postotak oboljelih među testiranima.

U Međimurju je 285 testiranih, a 85 oboljelih, što je 29 posto. U Sloveniji je to 26 posto testiranih, veliki su brojevi u Zagrebu te u Austriji.

-  To su sredine kojima gravitiraju naši građani, kazao je Posavec te dodao da je nužno učiniti sve da se prekine lanac prijenosa virusa, ali i očuva zdravstveni sustav.

U Županijskoj bolnici u Čakovcu hospitalizirano je 20 pacijenata.

- Reorganizacijom je osiguran kapacitet od 50-60 postelja. U ovom trenutku iskoristili smo 35 posto kapaciteta. To nije dramatično, ali definitivno poziva na oprez, rekao je župan Posavec.

U međimurskim osnovnim školama pozitivno je 10 učenika i osam učitelja, a u srednjim školama 15 učenika i četiri profesora. Istaknuto je da je situacija zasad pod kontrolom. U samoizolaciji je 1348 osoba.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec pozvao je organizatore u sljedećem razdoblju planiranih manifestacija da ih odgode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!