11:41 / 20.08.2020.

Autor: M.M./Hina

U Međimurskoj županiji jedan novozaraženi, pola milijuna za novi PCR uređaj

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U Međimurskoj županiji jedna je novooboljela osoba te je ukupno 25 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.
U Međimurskoj županiji jedna je novooboljela osoba te je ukupno 25 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite te napomenuli da je ta županija osigurala pola milijuna kuna za nabavu novog PCR uređaja.

-
Epidemija koronavirusa - najnovije informacije 

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec rekao je na konferenciji za novinare da se moglo očekivati kako će, nakon dugo vremena bez oboljelih, doći do promjene situacije, ali i da je situacija pod kontrolom.

Očekivali smo da će u jednom trenutku doći do ovakve situacije s obzirom na to da su naši građani boravili na odmoru širem obale gdje, nažalost, postoje određena žarišta i to se očekivanje ostvarilo. Svi oboljeli su unos, nema nikakve transmisije unutar naše županije, kazao je Grivec.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payer Pal naglasila je da do sada nije uočena transmisija među stanovništvom te podsjetila da osobe koje su preboljele COVID-19 nisu više opasne za svoju okolinu, uputivši apel da se takve osobe ne stigmatiziraju i diskriminiraju.

Silvija Špicar iz Policijske uprave međimurske kazala je da je u samoizolaciji trenutačno 137 osoba te da je bilo 50-ak provjera, a kršenja mjera nije bilo.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je da situacija nije dramatična.
Situacija je apsolutno pod kontrolom. Sve projekcije koje smo radili početkom ljeta su u nekom trenutku očekivale porast, s obzirom na povećanu migraciju našeg stanovništva, rekao je Posavec i dodao da je najvažnije da nema lokalne transmisije ni žarišta.

Riječ o pretežno mlađim ljudima koji su bez simptoma ili su vrlo blagi. To je važno jer nam se ne opterećuje zdravstveni sustav. U ovom trenutku nemamo ni jednu hospitaliziranu osobu, zbog kojih bi trebale posebne sobe za izolaciju i pojačan rad naših liječnika, kazao je međimurski župan.

Međimurska županija osigurala je pola milijuna kuna za nabavu novog PCR uređaja za molekularnu dijagnostiku. Ne samo da će se smanjiti cijena testiranja, nego će se sva testiranja obavljati u Međimurju, bit će puno brža i efikasnija i veća, najavio je Posavec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!