Međimurska županija: Od COVID-a sve više oboljelih, nema novih mjera

12.09.2023.

08:17

Autor: M.M./HRT

Raste broj oboljelih od COVID-a. U Međimurskoj županiji u srpnju su zabilježena dva slučaja zaraze, u kolovozu 63, a s dolaskom rujna i početkom nastavne godine - oboljelih je sve više.

- Ako gledamo u brojkama, za sada to nije alarmantna situacija, rekla je Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

- Simptomi su za sada blagi, uglavnom nalikuju na prehladu - šmrcanje, kihanje, glavobolja, grlobolja. Neki se žale na bol u mišićima, a mali je broj onih koji imaju temperaturu. Tako da se ne može razlikovati od bilo koje druge respiratorne infekcije gornjeg dišnog sustava, istaknula je.

Dodala je i kako nema novih preporuka. 

- I dalje su sve one mjere koje su se primjenjivale u najžešćim vremenima pandemije. Svakako bi ih trebali poštivati ljudi koji su na bilo koji način više izloženi teškim oblicima infekcije. To znači starije osobe, zatim kronični bolesnici, na bilo koji način imunokompromitirani bolesnici. Preporučujem svakako da sami o sebi vode brigu jer se najbolje mogu sami zaštititi. I u slučaju kad su prisiljeni ići u neke zatvorene prostore, da nose svakako osobna zaštitna sredstva, to je primjereno maska, da češće peru ruke i da izbjegavaju odlazak u velike gužve, savjetovala je doktorica Payerl-Pal.

Inače, u posljednjih sedam dana zabilježeno je 226 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj na dan 11.9.2023. ukupno 370. U proteklih sedam dana preminulo je 12 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!