U Medulinu novi slučaj vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi

27.09.2022.

20:09

Autor: Hina/HRT/V.G.

Vršnjačko nasilje

Vršnjačko nasilje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Jedno je dijete zatražilo liječničku pomoć zbog zadobivenih lakših tjelesnih ozljeda u fizičkom sukobu među učenicima koje se u utorak oko 12.40 sati dogodio u Osnovnoj školi Mate Demarin u Medulinu, izvijestila je istarska policija.

- Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja, a radi zaštite dobrobiti djece, nismo u mogućnosti iznositi druge detalje - naveli su iz policije.

Neslužbeno, radi se o problematičnom ponašanju nekolicine tamošnjih učenika s kojima je škola već i ranije imala sličnih situacija. Ovaj put je liječnička pomoć pružena 11-godišnjem dječaku.

- Nažalost, ponovno se dogodilo vršnjačko nasilje u našoj školi, a mi smo postupili po protokolu. Obavijestili smo odmah sve institucije, zvali Hitnu i policiju, svi su bili tu. I dalje ćemo provoditi sve preventivne programe za prevenciju nasilja. Kada je dijete reklo da se osjeća loše, odmah smo pozvali Hitnu i njegovu majku, komentirala je događaj ravnateljica škole Emanuela Pinzan Chiavalon dodavši kako su sva djeca dobro.

Iz Istarske županije, kao osnivač škole, priopćili su kako su o događaju obavješteni roditelji svih sudionika tog nemilog događaja, kao i sve ostale nadležne institucije, odnosno Pravobraniteljica za djecu i Centar za socijalnu skrb.

Istarski župan Boris Miletić najoštrije je osudio vršnjačko nasilje te je za sutra najavio hitan sastanka sa Školom, na kojem će u ime Istarske županije prisustvovati nadležna pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan.

- Budući da se radi o drugom slučaju vršnjačkog nasilja u istoj Školi, Istarska županija će nakon sastanka odlučiti o daljnjim koracima, izvijestili su iz županije.

Vršnjačko nasilje u toj školu osudio je i načelnik općine Medulin Ivan Kirac te je izrazio zabrinutost što se usprkos svim mjerama koje su se poduzele od posljednjeg slučaja iz veljače ove godine, ponovno pojavljuje slična vrsta nasilja.

- Vjerujemo da će Škola i Istarska županija, kao osnivač Škole naći način kako reagirati na ovaj problem, ali na način da svi shvate da nanošenje štete drugome nije nešto što je prihvatljivo u školi. Nadamo se da će se rješavanju ovog problema uključiti i roditelji, nastavnici i ostalo osoblje škole, s obzirom da škola treba biti sigurno mjesto za sve učenike, a Općina Medulin mjesto nulte tolerancije na nasilje, poručio je načelnik Kirac.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!