U MORH-u održana komemoracija za preminulog Pavla Miljavca

08.12.2022.

12:30

Autor: Dnevnik/HRT/R.S.

Komemoracija za Pavla Miljavca

Komemoracija za Pavla Miljavca

Foto: HTV / HRT

Komemoracija za preminulog Pavla Miljavca, bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ministra obrane, saborskog zastupnika i počasnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora, održana je u Domu HV-a "Zvonimir" u Ministarstvu obrane. 


Komemoraciji generalu Miljavcu, koji je preminuo u Zagrebu, 5. prosinca  u 69. godini života, uz obitelj i prijatelje nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, izaslanici Predsjednika Republike, predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnici u Hrvatskom saboru, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić, bivši ministri obrane i bivši načelnici Glavnog stožera, generali, admirali i ostali.

Ministar obrane naglasio je da je general Miljavac kao načelnik Glavnog stožera i kao ministar obrane razvijao i poboljšavao obrambeni sustav i sposobnosti Hrvatske vojske.

- Njegova djela bez obzira na dužnost koju je obnašao - bilo kao pripadnik Hrvatske vojske, ratni zapovjednik, načelnik Glavnog stožera, ministar, saborski zastupnik, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora - primjer su predanog rada i domoljublja, uzor kako se bori za hrvatske ciljeve, naglasio je ministar Banožić.

Ministar Banožić istaknuo je kako je svojim djelima i u Domovinskom ratu i u mirnodopsko vrijeme general Miljavac pokazao istinsko domoljublje.

- Jedan je od onih ljudi koji su obilježili povijesno vrijeme stvaranja i obrane hrvatske države. Beskompromisno se borio za hrvatske ciljeve, primjenjujući visoke moralne i etičke vrijednosti! Borba za hrvatsku slobodu, pobjedu, kasnija borba za položaj Republike Hrvatske u međunarodnoj zajednici, bila je puna izazova i tražila je ljude spremne suočiti se s naizgled nesavladivim preprekama, fokusirane na budućnost. Među prvima se prepoznao u potrebi za ostvarivanjem hrvatskih ciljeva, rekao je Banožić.

- General Pavao Miljavac bio mi je vojnički uzor i dobar prijatelj. Bio je osoba koja je bila odlučna u promicanju istine o Domovinskom ratu. Impresionirao je svojom pojavom, a svoj je autoritet temeljio na velikom znanju. Bio je glas mudrosti, razuma i odmjerenosti, kazao je admiral Robert Hranj.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić o svom velikom prijatelju i suborcu kazao je:

- General Pavao Miljavac dao je nemjerljiv doprinos Hrvatskoj vojsci i jedan je od onih koji su velikim slovima upisani u hrvatsku povijest. Stavio se na raspolaganje domovini od prvoga dana Domovinskog rata. On je primjer kako se bori za hrvatske interese.

Posljednji ispraćaj generala Pavla Miljavca održat će se u petak 9. prosinca 2022. godine na Mjesnom groblju u Novigradu na Dobri u 13.00 sati.

General zbora Pavao Miljavac rođen je 3. travnja 1953. u Dugoj Resi.

U obranu Republike Hrvatske uključio se kao dragovoljac od 19. studenoga 1990.

Od ožujka 1992. zapovjednik je 137. brigade HV – Duga Resa do 11. ožujka 1993. kada je postavljen za zapovjednika Zbornog područja Karlovac koju obnaša do 12. srpnja 1994. s koje je imenovan za pomoćnika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za domobranstvo.

Za zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH postavljen je 12. ožujka 1996., a 16. studenoga 1996. imenovan je na dužnost načelnika Glavnog stožera OSRH na kojoj ostaje do 14. listopada 1998. godine.

S te je dužnosti izabran u Vladu Republike Hrvatske na dužnost ministra obrane Republike Hrvatske koju obnaša do 27. siječnja 2000. godine.

U čin general-bojnika promaknut je 20. svibnja 1994. na dužnosti zapovjednika Zbornog područja Karlovac, u čin general-pukovnika 12. ožujka 1996. na dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, a u čin generala zbora 20. siječnja kao ministar obrane Republike Hrvatske.

Odlikovan je Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina i medaljama Bljesak, Oluja, Iznimni pothvati i Ljeto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!