14:00 / 08.07.2020.

Autor: Vijesti/IMS/HRT/HINA

U mjestu Lozovac kod Šibenika iscurio klor, stanovnici evakuirani

-

-

Foto: - / -

U mjestu Lozovac kod Šibenika došlo je do kvara na klorinatorskoj stanici te je došlo do curenja klora.
U mjestu Lozovac kod Šibenika došlo je do kvara na klorinatorskoj stanici te je došlo do curenja klora.

Neutralizirano je istjecanje klora u Klorinatorskoj stanici šibenske tvrtke Vodovod i odvodnja na samom ulazu u Nacionalni park Krka.

Naime, uslijed kvara na boci klora, određena količina klora izišla je u atmosferu pa je preventivno evakuirano stanovništvo iz okolnih kuća. Sve su nadležne inspekcijske službe Državnog inspektorata na terenu i obavljaju očevid.

- Više nemamo istjecanje klora, vatrogasci zajedno s kolegama iz specijalizirane tvrtke su uspjeli zatvoriti ventil, tako da je u ovom trenutku situacija pod kontrolom. Ono što slijedi je provjetravanje, naglasio je Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Šibenik.

Zbog kvara na klorinatorskoj stanici u Lozovcu, u blizini Šibenika, u srijedu ujutro privremeno su bili evakuirani stanovnici, no kako je kvar u međuvremenu popravljen, oni su se vratili svojim kućama, izvijestili su iz šibenskog Vodovoda i odvodnje.

U klorinatorskoj stanici nedaleko od ulaza u Nacionalni park Krka nekontrolirano je istjecao klor, a određena količina tog plina iscurila je u atmosferu. Pokvareni ventil je zamijenjen i zaustavljeno je istjecanje plina.

Čim je za to doznao, šibenski Vodovod pozvao je stanovnike da zatvore prozore ili napuste svoje kuće, a ubrzo su evakuirani ljudi iz triju kuća. Mjesni odbor Lozovac izvijestio je da su na teren izašle sve mjerodavne službe - policija, vatrogasci i zaštita okoliša.

Iz šibenske policije i iz Javne vatrogasne zajednice Grada Šibenika potvrdili su da je u 13,45 sati popravljen kvar koji je prouzročio curenje klora te se stanovništvo vratilo svojim kućama.

Iz šibenskog Vodovoda izvijestili su oko 14 sati da je opasnost uklonjena.

- Situacija na Lozovcu, gdje je danas došlo do nekontroliranog istjecanja klora u klorinatorskoj stanici Vodovoda, je pod kontrolom i trenutačno nema opasnosti za zdravlje stanovništva. Ventil je zamijenjen i zaustavljeno je istjecanje plina, a neutralizatori u klorinatorskoj stanici su u funkciji i rade cijelo vrijeme. Incident nema nikakve veze s opskrbom stanovništva vodom. Opasnost koja je sada uklonjena odnosila se isključivo na udisanje plinova iz atmosfere, izvijestili su u srijedu popodne iz šibenskog Vodovoda.

Kako se doznaje od ravnateljice šibenske bolnice Sanje Jakelić, jedna je osoba zatražila liječničku pomoć zbog udisanja klora.

- Pacijent je udahnuo klor, dijagnostička obrada je u tijeku, no mogu reći da je njegovo stanje zasad stabilno. Bit će dobro, rekla je Jakelić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!