Meštrović: Manje hospitaliziranih, ali šteta je već napravljena

19.01.2022.

07:32

Autor: U mreži Prvog/P.F./HRT

Julije Meštrović

Julije Meštrović

Foto: U mreži Prvog / HRT

PCR i brzo antigensko testiranje pokazali su jučer više od 13.500 novozaraženih. Omikron-varijanta je očito u punom zamahu. Koliko će još trajati rast broja zaraženih i kada se očekuje smirivanje zaraze? Za koga je omikron najopasniji? Koliko brzo širenje tog soja ugrožava zdravstveni sustav? 

O tome su u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvoga urednice i voditeljice Jasmine Popović govorili epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović, predsjednica Koordinacije obiteljske medicine Nataša Ban Toskić i ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović o stanju u bolnici rekao je kako hospitaliziraju one koji zaista trebaju biti u bolnici na kisiku ili respiratoru i da su to većinom stariji sugrađani i prosječna dob je preko 70 godina.

- Nešto manje ih je jutros u bolnici, što je dobro. Bilo ih je jučer 224, danas 210, manje ih je na respiratoru i to je dobar znak, no svejedno je velik broj. Stariji i necijepljeni su najugroženija skupina koju hospitaliziramo i liječimo u KBC-u, rekao je.

Cijepljenje je trebalo biti provedeno prije nekoliko mjeseci i ovo što se sada događa u KBC-u Split je posljedica necijepljenja. 

- Šteta je već napravljena, istaknuo je.

Napomenuo je kako kao i kod drugih velik broj osoblja ne može raditi zbog infekcije. Trenutačno je izvan pogona oko 140 djelatnika, a od toga uglavnom oko 70 medicinskih sestara ne radi.

- To nam je veliki nedostatak, KBC-u Split i bez pandemije nedostaje 350 medicinskih sestara. Sreća je da smo primali velikih broj specijalizanata, oni su nam bitno pomogli. Naša prednost je jako dobra organizacija i entuzijazam osoblja, naglasio je.

Meštrović: Netko je starije krivo savjetovao da se ne cijepe

Veliki broj je zaraženih, mnogi se mogu liječiti doma, ne hospitaliziramo s blažom kliničkom slikom, rekao je.

- Ukinuli smo elektivni program, naši bolesnici s drugim bolestima dobivaju sve ono što bi trebali dobivati, rekao je te dodao da se broj bolesnika s COVID-om u KBC-u Split ne smanjuje, nikad nije bilo teže nego sada, nikad nije bilo ovoliko bolesnika i bolesnika s teškom kliničkom slikom. Danas je prvi put broj bolesnika manji, ako je to neki pokazatelj, onda je to dobar znak i nadamo se da će u idućim danima biti kao i u ostalim bolnicama. Nadam se da neće doći do daljnjeg broja povećanja bolesnika, istaknuo je Meštrović.

Poručio je stanovnicima Splitsko-dalmatinske županije da se cijepe jer je tamošnja situacija velikog pritiska na bolnicu rezultat necijepljenja, pogotovo starijih.

Ti stariji sugrađani mogli su i u toj starijoj životnoj dobi  i s kroničnim bolestima i dalje mirno živjeti doma, a ne biti u bolnici. Nisu bili cijepljeni na vrijeme i netko mora podnijeti odgovornost što nisu cijepljeni, a to su vjerojatno njihovi bližnji koji su ih krivo savjetovali, smatra.

Kurečić Filipović: I dalje rast broja novooboljelih 


Epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović ne usuđuje se reći da je sada vrhunac ovog vala pandemije. 

- Vidimo i dalje rast, manji je i dalje nego proteklih tjedana, no moramo imati u mislima da možda testiranja nisu uspjela obuhvatiti sve kojima su bila potrebna. Dopustimo da vidimo kako će se situacija kretati. Rast je prisutan, rekla je.

Dodala je kako istraživanja pokazuju da omikron-varijanta prosječno gledajući može izazivati blažu bolest. No brzo se širi i zahvaća znatno veći broj ljudi i u tome zahvaća i starije i necijepljene kod kojih se ne može biti siguran da će klinička slika biti blaža.

- Trebamo biti oprezni zbog omikrona zbog velikih brojki i zbog toga što nemamo dobru procijepljenost. Moramo biti izrazito oprezni i dalje poticati cijepljenje koliko god to ide sporo, komunicirati o benefitima cijepljenja i prvom dozom i docjepljivanjem booster dozom jer se učinkovitost cjepiva protiv hospitalizacije povećava i to je što se tiče omikrona već evidentirano, istaknula je.

Cijepljenje je najučinkovitija preventivna metoda, još je jednom ponovila te dodala kako kod ovih velikih brojeva zaraženih njih treba što brže izolirati i obavijestiti ljude oko njih da su zaraženi.

U mreži Prvog

U mreži Prvog

Foto: Hrvatski radio / HRT

Ban Toskić: Nismo bili spremni za BAT, nemamo prostornih uvjeta

Predsjednica Koordinacije obiteljske medicine Nataša Ban Toskić govorila je o brzim antigenskim testiranjima (BAT) u ordinacijama obiteljske medicine i kod pedijatara. Rekla je kako je situacija vrlo šarolika i neujednačena.

- Dok neke kolege imaju jako dobro projektirane objekte u kojima rade i mogu naći neki izdvojeni prostor za testiranje, većina kolega nemaju prostornih uvjeta. Nismo bili spremni za masovno testiranje i da se pretvorimo u testne punktove. Nama je stručna i profesionalna obveza ukazivati na probleme koji će se stvoriti u praksi ako nas se ne pita koje su naše mogućnosti i na koji bi se način mogli realno uključiti u cijeli proces. Ako je dosad testiranje bilo isključivo na punktovima izvan zdravstvenih ustanova, nevjerojatno je što se sada dogodilo. Sada kad se pojavio infektivniji soj omikron, kako sada odjednom se to testiranje može provoditi u zatvorenim prostorima, u ordinacijama. Nama nikad nije bili upitno da uskočimo i uložimo dodatni napor, iako moramo uzeti vrijeme od nečeg drugoga, vremena od drugih problema koji čine srž našeg posla. Nama je potrebno dati operativno-organizacijske upute i infrastrukturu prije nego što je najavljen ovakav potez. U našim ordinacijama ne postoji masovno testiranje, tu i tamo se netko testira, ali to nije dovoljna učinkovitost na uloženo vrijeme, objasnila je.

Vezano uz odluku da se testira u ordinacijama obiteljske medicine, Kurečić Filipović rekla je kako joj je teško komentirati odluku Ministarstva zdravstva jer ne dolazi iz te institucije. 

- Nitko me nije kontaktirao niti znam sliku situaciju s terena. Definitivno postoji potreba za testiranjem, pogotovo BAT. Je li se to moglo drugačije organizirati, postoji sumnja da se definitivno moglo, rekla je.

Ban Toskić je istaknula kako i sada postoje punktovi i kontejneri kod brojnih domova zdravlja gdje djelatnici uzimaju uzorke za PCR testiranja te se rade BAT testiranja na plaćanje. 

- Zbog kojeg razloga sada oni ne mogu preuzeti BAT testiranje, nije nam jasno jer punktovi i kontejneri postoje. Očito je u pitanju novac, tko će to financirati, smatra.

- Koronavirus je poharao i nas, do 25% naših timova obiteljske medicine je ili bolesno ili u izolaciji, mi smo prvi na udaru i netko pokriva i njihov posao, istaknula je Ban Toskić te govorila o problemima međusobne komunikacije liječnika obiteljske medicine s HZZO-om te naglasila kako uputnica za BAT ne postoji, već samo za PCR testiranje.

Testirati svaku sumnju na COVID, izolirati se. Cijepite se!

Svaka osoba koja sumnja na simptome COVID-a, a to su sada vrlo blagi simptomi poput obične prehlade, mora ići na testiranje i izolirati se dok ne dobije rezultate testiranja jer se čeka, naglasila je Kurečić Filipović.

Dodala je da se svakako cijepe svi stariji i kronični bolesnici koji nisu dobili prvu dozu. Također je naglasila i potrebu cijepljenja trećom dozom onih koji su se cijepili s dvije.

- Što se tiče "booster" doze, dali smo preporuke da se svakako cijepi i s njom, rekla je zaključno Kurečić Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!