07:19 / 08.12.2020.

Autor: HRT

"U mreži Prvog": Kako će ubuduće izgledati referendum u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Kako će ubuduće izgledati referendum u Hrvatskoj, tema je emisije Hrvatskog radija "U mreži Prvog".
Kako će ubuduće izgledati referendum u Hrvatskoj, tema je emisije Hrvatskog radija "U mreži Prvog". Tko će nadzirati referendumski postupak, a tko utvrđivati broj i valjanost potpisa, jesu li sve političke opcije u Saboru spremne poduprijeti novi Zakon o referendumu?Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da novi zakon nudi cjelovito rješenje i cjeloviti pristup referendumu kao institutu neposredne demokracije gdje građani kroz referendum mogu utjecati na donošenje političkih odluka.

Dodao je i da je novi zakon na tragu mišljenja Ustavnog suda iz 2010. godine koji smatra da imamo nedovoljno regulirano pitanje referenduma.

Malenica je rekao i kako im je uzor bio švicarski model referenduma, te da su produljili rok za prikupljanje potpisa sa 15 na 30 dana.

- Također, jasno propisujemo sve rokove od prikupljanja potpisa, pregleda potpisa, reakcije hrvatskog sabora, ali i rokove u post referendumskoj fazi. Obuhvatili smo sve faze referenduma i nadam se da smo sve nedoumice i sumnje, koje su se stvarale, ovim zakonskim prijedlogom pokrili, naglasio je ministar Malenica.

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk rekao je da je najveći problem referenduma da neselektivno određuje da se može raspisati po svim pitanjima, a onda naknadno Ustavni sud je to dva puta suzio, pa su referendumi proglašeni da nisu u skladu s Ustavnom.

- Dugi problem je većina s kojom se donosi odluka. Prema ustavnoj odredbi ako izađe jedna osoba na referendum i glasa za, prijedlog je prošao, što daje određenu nelegitimnost odluka koje teoretski mogu biti donesene na referendumu, rekao je, te dodao da sve ideje koje su navedene u zakonu popravljaju i definiraju sadašnje nedefinirano stanje.

Zastupnik MOST-a Zvonimir Troskot rekao je da promjene koje su najavljene mogu biti kozmetičkog karaktera. Istaknuo je i da smo imali najstroža referendumska pravila na svijetu jer smo u dva tjedna morali prikupiti 10 posto glasačkog kontingenta.

- Možete imati produljenje, ali na terenu vi morate iznajmiti javne površine i štandove na kojima ćete skupljati potpise. Ukoliko su lokalni čelnici bliski vladajućima, a uglavnom jesu, onda se otežava dobivanje javnih površina i štandova, rekao je, te naglasio da su izračunali da su Rijeka i Samobor građanima RH ukrali od mogućih 14 dana prikupljanja potpisa - Rijeka 7 dana, a Samobor 12 dana.

- Naše rješenje je da bi napravili e-prikupljanje potpisa, rekao je.

Ministar Malenica rekao je da to nisu trenutno predvidjeli, ali istaknuo je da ostavlja mogućnost da u 30 dana, koliko je zakon na javnom savjetovanju, da dođu određeni prijedlozi i da će se oni razmotriti. 

Troskot je upitao ministra Malenicu što bi bio protuargument uvođenja e-prikupljanja potpisa, na što mu je ministar rekao da treba provjeriti sve tehničke mogućnosti, te da se postavlja i pitanje diskriminacije građana koji nemaju tu mogućnost.

Bauk je rekao kako su oni 2015. predvidjeli prikupljanje potpisa putem sustava e-građani, ali u drugom paketu.

- Zbog određenih sumnji u regularnost prikupljanja potpisa sa spektra kontrole je li osoba čije je ime i prezime tamo uopće potpisala ili je to učinio netko drugi. Zato smo predvidjeli da se potpisi prikupljaju u državnim tijelima i putem sustava e-građani. Tada bi se na dnevnoj bazi moglo izvještavati koliko je ljudi potpisalo i u prvih par dana bi se moglo vidjeti koliku težinu ima inicijativa, rekao je te dodao da je u njihovom prijedlogu bilo predviđeno i smanjenje broja potpisa.

Malenica je rekao da pitanje referenduma traži da se normira ne samo kroz zakonski već i ustavni akt.

- Kako bi se pogledala šira slika rješenje reguliranja referenduma tražilo bi izmjene zakona o ustavom sud i samog ustava. Mi smo spremni razmotriti i izmjene ustava i ustavnog zakona o ustavnom sudu jer bi to dalo potpuno rješenje referenduma. Nadam se da će se u sljedećih mjesec dana otvoriti ta rasprava, ali i kasnije kada će se u hrvatskom saboru otvoriti to pitanje i da će se naći politički konsenzus da se izmjene odredbe ustava i ustavnog zakona o ustavnom sudu, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!