14:33 / 14.12.2018.

Autor: HRT

'U mreži Prvog' - o napadu u Strasbourgu, Brexitu, EU proračunu...

-

-

Foto: - / -

Teroristički napad u Strasbourgu, Brexit i budući europski proračun dominantne su europske teme o kojima su 'U mreži Prvog' govorili Ivana Maletić, HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu, i Domagoj Hajduković, SDP-ov saborski zastupnik.
Teroristički napad u Strasbourgu, Brexit i budući europski proračun dominantne su europske teme o kojima su 'U mreži Prvog' govorili Ivana Maletić, HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu, i Domagoj Hajduković, SDP-ov saborski zastupnik.

Maletić
se nedavno vratila iz Strasbourga, rekla je da je bila napeta atmosfera. 'Mislim da mi zastupnici baš iz Hrvatske koji smo proživjeli i ratna razaranja imamo jedan drugi osjećaj prema svemu tome. Nekako se vrate ta vremena, tako da je, vidi se u odnosu na ostale, da budemo pogođeniji naravno tim događanjima. Ali i to je suosjećanje sa žrtvama, s obiteljima poginulih', rekla je.

Dodala je kako je strašno u 21. stoljeću da se ne možeš normalno i slobodno kretati, da se moraš osvrtati oko sebe i gledati postoji li neka prijetnja ili ne.

Europarlamentarci su neposredno nakon događaja bili zatvoreni u parlamentu i nije bilo ni izlaska ni ulaska, Maletić kaže da im kretanje nije bilo dozvoljeno da ne rade  dodatnu zbrku, a neke kolege koje su izašle netom prije zatvaranja su rekli da je isto to bilo strašno jer je policija bila pod punim oružanjem, a tko god se kretao, bio im je sumnjiv.

Hajduković je isto u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i često putuje u Strasbourg, kazao je kako je ovo dokaz da je terorizam zapravo prijetnja 21. stoljeća i glavni sigurnosni izazov s kojima će se susretati cijela Europska unija i šire. 'Ono što je malo neugodno da ne kažem, ali postaje na žalost europska stvarnost, vam je činjenica, budući da u Strazbourgu stalno nešto zasjeda - hoćete Vijeće Europe, Europski parlament, Sud za ljudska prava - stalno vam je policija na ulicama, sa dugim cijevima, dakle pod punim naoružanjem i uvijek vas u tom prekrasnom azaškom setingu takav prizor podsjeti da zapravo opasnost može vrebati iza svakog ugla na božićnom sajmu ili doslovno na ulici, u trgovini, svugdje se može desiti tragedija. To je žalosno u svakom slučaju, ali na žalost to je naša stvarnost', dodao je.

Govoreći o proračunu, nagađa se da će se voditi teški pregovori. 'Evo Vijeće je iznijelo stav da će oni na jesen raspravljati i donijeti konkretne stavove država članica o europskom proračunu. Naime, dogodilo se to da je Komisija izašla s jednim prijedlogom, Europski parlament sa potpuno različitim prijedlogom. Sada je na državama članicama da ocijene kako će se koja postaviti. Procjena je da će biti različitog postavljanja i da je onda bolje od jeseni pokrenuti cijelu raspravu što znači da se polako sve skupa gura na 2020. godinu, naše predsjedanje. To bi zapravo bilo za Hrvatsku nešto što bi zaista učinilo značajnim naše predsjedanje jer donošenje proračuna i sve regulative uz proračun je nešto što potpuno određuje politike sljedećih 7 godina i Hrvatska bi se tu mogla zaista pozicionirati kao članica koja je sposobna u vrijeme svog predsjedanja donijeti najvažnije odluke', rekla je Maletić.

Hajduković se osvrnuo na politički kontekst u kojem će se donositi novi financijski plan. 'Naime, u predsjedanju tri države - Finska, Rumunjska, Hrvatska - Rumunjska ima jednu vrlo vrlo kompliciranu unutarnju političku situaciju. Kako će se to rasplitati, oni će isto predsjedati Unijom, to će isto biti zanimljivo gledati, recimo to tako. I hrvatsko predsjedanje će biti izazovno iz više aspekata, a glavni od njih po meni je donošenje novoga proračuna', dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!