Ramadan: U Britaniji otkriven supersoj koronavirusa

07:31 / 11.02.2021.

Autor: M.M./U mreži Prvog/HRT

Kristijan Ramadan

Kristijan Ramadan

Foto: U mreži Prvog / HRT

U Hrvatskoj su jučer potvrđena prva tri slučaja zaraze britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7., a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", priopćilo je Ministarstvo zdravstva. 

Epidemiolog i član Vladina Znanstvenog savjeta Branko Kolarić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" rekao je da su jučer na sastanku Znanstvenog savjeta raspravljali što i kako napraviti što se tiče mjera.

- S jedne strane imamo poboljšanje epidemiološke situacije jer su mjere koje smo uveli dale svoj učinak, a s druge strane imamo pojavu novog soja i zahladnjenje.

Istaknuo je da je on protiv većeg ublažavanja mjera jer, kako je rekao, puno smo truda i energije uložili da dođemo do ovako povoljne situacije i s obzirom na potencijalno brzo širenje novih sojeva, bilo bi vrlo rizično pustiti sve mjere i riskirati da za 2-3 tjedna imamo porast broja novooboljelih. 

Dodao je i kako novi soj cirkulira od otprilike 20. siječnja te da to na sreću nije utjecalo na ukupan broj novooboljelih.

- U Britaniji se pokazalo da se taj novi soj efikasnije širi među djecom, a kod nas su škole bile zatvorene i to je pridonijelo da se taj soj nije znatnije proširio.

Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine sa Sveučilišta u Oxfordu, rekao je da je britanski soj u Britaniji otkriven u prosincu 2020. godine, te da je zadnjih mjesec dana postao dominantan soj, odnosno da je  njime zaraženo više od 50 posto oboljelih. 

- Otkriveno je i da taj britanski soj ima mutaciju koja je došla iz južnoafričkog soja. Sada imamo novi britanski supersoj s južnoafričkom mutacijom koji može izbjeći imunosni odgovor i ljudi koji su preboljeli virus, a i onih koji se trebaju cijepiti i steći imunitet, rekao je Ramadan.


Dodao je da Britanija cijepi brzom dinamikom i da je do sada cijepljeno 13 milijuna ljudi, a do sredine veljače očekuju da će cijepiti oko 15 milijuna i time bi procijepili svu ugroženu skupinu.

Kad je riječ o AstraZenecinu cjepivu Ramadan je rekao da je ono jednako učinkovito kao i druga cjepiva te da najnoviji podaci pokazuju da AstraZenecino cjepivo štiti sve dobne skupine i stvara jednaki imunitet.


- Najnovija klinička ispitivanja pokazuju da AstraZeneca stvara imunitet već nakon 20-ak dana u 76 posto slučajeva nakon prve doze, a nakon druge doze štiti i do 85 posto slučajeva.

Tomislav Dijanić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, rekao je da je njima stiglo 1100 doza AstraZenecina cjepiva te da je do sada cijepljeno 10 osoba i da nema prijava da nešto nije bilo u redu. 

- U domovima za starije prvu dozu je primilo 50-54 posto osoba, a drugu dozu 43 posto. Prvom dozom je cijepljeno 36 posto radnika u zdravstvu, a drugu dozu je primilo 34 posto. To su brojevi koji pokazuju da cijepljenje napreduje, rekao je.

- U domovima za starije i nemoćne procijepili smo od 50 do 70 posto korisnika, što je jako dobro. Kada se uzme u obzir i broj onih koji su oboljeli, a to je oko 20 posto, u domovima za starije postignut je kolektivni imunitet, rekao je epidemiolog Kolarić.

Osvrnuo se i na mjere. Rekao je da su neke već ublažene.

- Korisnici domova za starije koji su preboljeli ili su cijepljeni mogu izlaziti, dopušteni su posjeti u domovima, a počela je i nastava u školama.

Na pitanje postoji li u Britaniji otpor prema cijepljenju Ramadan je rekao kako je kod njih vlada provela žestoku kampanju te da britanski premijer svaki tjedan izlazi na konferencije za novinare i obavještava javnost na transparentan način te da je odbojnost prema cijepljenju puno manja, ali da uvijek ima onih koji se boje. 

- Tada mi liječnici i znanstvenici moramo objasniti o čemu se radi. Ništa nije napravljeno nabrzinu, RNK cjepivo razvija se zadnjih 30 godina.

Istaknuo je da se Britanija oslanja na AstraZenecino cjepivo te da nema interesa za rusko i kinesko cjepivo.

Na pitanje je li pojava novih sojeva najava trećeg vala, Ramadan je odgovorio da će to ovisiti o restriktivnim mjerama.

- Ako se restrikcije popuste, doći će do trećeg vala. U Hrvatskoj se uspjelo suzbiti širenje, dolazi proljeće, ljepše i toplije vrijeme i virus neće moći preživjeti, tako da je moguće da se izbjegne treći val, ali sve će ovisiti o mjerama i dinamici cijepljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!