07:27 / 02.02.2018.

Autor: HRT

U mreži Prvog: O Ovršnom zakonu

-

-

Foto: - / -

Tema emisije U mreži Prvog bila je Ovršni zakon.
Ministarstvo pravosuđa i Vlada u studenome 2017. osnovali su skupinu koja radi na novom Ovršnom zakonu. Ta je radna skupina analizirala stanje, uspoređujući prava susjednih zemalja. Sarajko Baksa iz Udruge Blokirani nije zadovoljan, smatra da zakon donose interesne skupine. Branimir Bunjac iz Živog zida poruke ministra pravosuđa smatra zabrinjavajućima.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić za emisiju "U mreži Prvog" poručio je da Ovršni zakon nije socijalni zakon, nego onaj po kojemu će "dužnik platiti vjerovniku ono što je opravdano potrošio". Ministarstvo pravosuđa je pripremilo materijal za radnu skupinu koja će nastaviti s radom u ponedjeljak. "Naša dinamika rada će biti svakoga tjedna, da bi se u razumnom roku donijelo kvalitetno rješenje", rekao je Salapić.

"Ministarstvo je došlo do podatka da je 70.000 građana Hrvatske otvorilo zaštićene račune koji nisu trenutačno u blokadi", kaže on. Ti zaštićeni računi ne mogu biti ovršeni. Salapić dodaje da "na njima, po zakonu, postoje određene kategorije primanja koje ne mogu biti podložne ovrsi, kao ni određeni promet sredstava koja spadaju u posebne kategorije (socijalne naknade, naknade za nezaposlene, stipendije, alimentacije za djecu)". Najavio je i izmjene Zakona o stečaju potrošača.

Sarajko Baksa iz Udruge Blokirani, čija je predsjednica Miriam Kervatin demonstrativno napustila radnu skupinu koja je radila na Ovršnom zakonu rekavši kako to "ne vodi nikud", kaže da je ona iznijela uvjete prema kojima će i dalje ostati u skupini. "Ti uvjeti su da se radna skupina pridržava pravnih stečevina EU-a, koji kaže da su sudovi - sudovi, a sve ostalo treba izbaciti van. Dakle, ne mogu javni bilježnici i druge službe raditi poslove sudova", kaže Baksa. Također je uvjetovala da dužnik mora biti obaviješten o blokadi.

Baksa kaže i da zakone trenutačno donose interesne skupine. "U ovom trenutku imamo vukove koji su doveli tamo neko nedužno janje i koji se dogovaraju o tome kako podijeliti plijen. Jasno da to janje ne može svoj glas izraziti u dovoljnoj mjeri, i ona je napravila jedino što je mogla napraviti", ističe Baksa te dodaje kako predsjednica njihove udruge nema što raditi u radnoj skupini ako uvjeti koje je postavila ne budu ispunjeni. "Ne dopuštamo da se blokirani koriste kao smokvin list kako bi se iza njih skrivalo ozakonjenje zakona koji ne daje nikakve rezultate", poručuje.

Branimir Bunjac iz Živog zida kaže kako prvi koraci radne skupine pokazuju da je to "još jedno kupovanje vremena". Upozorava na zabrinjavajuća stajališta koja je iznio ministar pravosuđa, koji je rekao da iz postupka ovrhe neće biti isključene agencije za naplatu potraživanja, odvjetnici, kao ni javni bilježnici. A namjera Živog zida je da se baš oni isključe iz ovršnog postupka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!