U mreži Prvog: O povjerenju građana u pravosuđe

18.03.2021.

07:36

Autor: HTV/HRT

U mreži prvog, 18.3.2021.

U mreži prvog, 18.3.2021.

Foto: HTV / HRT

Je li u Hrvatskoj ugrožena neovisnost pravosuđa - tema je okruglog stola na kojem će, uz ostale, sudjelovati predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa.  A o tome kakvo je povjerenje građana u pravosuđe te koliko su mu naštetile Mamićeve optužbe da je podmićivao suce govorilo se emisiji "U mreži Prvog". Gosti su državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec te bivši državni odvjetnik Berislav Živković.  


Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović rekao je kako mu nije poznato jesu li stigla očitovanja prozvanih sudaca, koje je jučer ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao da očekuje. 

- Očito je da im nije dao rok za očitovanje. Očekuje se da je to, kako mi u pravu volim reći, razuman rok, a to je nekoliko dana najviše sedam, kazao je Martinović.

Bivši državni odvjetnik Berislav Živković, na pitanje traje li predugo provjera podataka i sticka koje je Zdravko Mamić, navodno, u listopadu poslao USKOK-u, istaknuo je kako,  ne bi bio tu jako oštar u smislu osude USKOK-a, odnosno DORH-a. 

- USKOK provodi izvide. Ti izvid mogu trajati, pogotovo u ovakvim situacijama, dosta dugo. Podsjećam da po Zakonu o kaznenom postupku postoje posebne dokazne radnje, dakle kolokvijalno rečeno, tajno prisluškivanje i snimanje itd., dakle mjere. Da li su one pokrenute već kada je stigao stick u USKOK, to mi ne znamo, jer je tajna. Moguće da jesu. Minimalni rok tih  mjera je tri mjeseca, onda se mogu produljiti još tri mjeseca pa šest mjeseci, kazao je Živković.

- Da li se nešto radilo u tom smislu ne znamo jer je to tajna po prirodi stvari normalno. Navodno, sinoć sam čuo u jednoj emisiji 20-ak svjedoka, potencijalnih, dalo već određene izjave. Očito se onda već radilo, ako je to točno, a to je javno objavljeno putem nekih medija. Ne bih bio tu jako oštar u smislu osude USKOK-a, odnosno DORH-a, da eto ništa ne rade, da dugo traje. Osim toga, u javnost izlaze, neke stvari, da iz tog sticka, neke fotografije,očito su to i neke izjave gospodina Mamića, sve to treba provjeriti. Vjerujem da se nešto radilo, a to ćemo tek naknadno saznati rezultate, dodao je Živković.

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec smatra kako cijeli taj postupak traje predugo s obzirom na inkriminacije koje su stavljene na teret.  Istaknuo je kako o očitovanjima nemam informacija.

- Ona su vjerojatno tražena od ministra pravosuđa. Što se to tiče ovog događaja, ponovit ću, interes Udruge sudaca, interes svakog suda i es sudbene vlasti u cjelini, je da se optužbe koje su iznesene ispitaju i što brže utvrdi istina o tome. Naime istina kakva god bila, što god se utvrdi, ono je što treba kasnije biti vodilja za postupke koji će se eventualno voditi. Što se tiče fotografija, koje sam jučer i ja navečer vidio, po internetu, ne znam kad su nastale, ali u svakom slučaju ako su nastale u vrijeme, kada je postupak bio u tijeku pred Sudom u Osijeku, to sasvim sigurno nije premjereno, kazao je Kontrec.  Smatra da sudska uprava treba utvrditi ima li nekih elemenata za evenutalno udaljavalje od dužnosti prozvanih sudaca.

-  Ako sam dobro, opet u medijima, vidio ti suci osporavaju istinitost tih tvrdnji. Zato je bitno da nadležno tijelo, a to je USKOK, koji, navodno ima taj stick kod sebe pet i pol mjeseci, da utvrdi što se može utvrditi. Jučer sam čuo da, navodno, traže i pomoć putem međunarodne pravne pomoći. Sve se to događalo u Hrvatskoj, ne treba međunarodna pravna pomoć, ako nešto treba iz Dubajia to će se i naknado pribaviti . Ali mislim da cijeli taj postupak traje predugo s obzirom na inkriminacije koje su stavljene na teret, naglasio je Kontrec.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!