07:21 / 05.11.2018.

Autor: HRT

"U mreži Prvog": O premijerovu boravku u Kini

-

-

Foto: - / -

Malus kaže da se dogodio znatan preokret unatrag godinu-dvije, gotovo da se poklopio s početkom mandata ove Vlade.
Premijer Andrej Plenković boravi s velikim izaslanstvom u Kini. O tome što Hrvatskoj donosi buđenje suradnje s Kinom i kako to iskoristiti u emisiji "U mreži Prvog" govore viša stručna suradnica u Hrvatskoj gospodarskoj komori Jasna Plevnik, menadžer za komunikacije Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije Siniša Malus i državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac.

Plevnik
smatra da je riječ o vrlo važnom posjetu koji je sada stvorio okvire za još veći uspon u suradnji dviju država. Kazala je da susret premijera s visokim političkim dužnosnicima i poslovnim ljudima govori da će se suradnja razvijati na te dvije razine.

Dodala je kako je potrebna stalna komunikacija na visokoj razini i kineska politika već godinama traži upravo to od Hrvatske - da se povećaju ti susreti na toj razini. "Moramo biti realni, to je ona razina na kojoj se odlučuje i o ekonomiji. Ekonomija je važna, politika je važna. Ali politika je ta koja donosi političke odluke što će se odvijati u ekonomskoj sferi", rekla je.

Malus kaže da se dogodio znatan preokret unatrag godinu-dvije, gotovo da se poklopio s početkom mandata ove Vlade. "Činjenica je da je ovaj posao na pelješkom mostu dao dodatni zamah od početka ove godine i sada vidimo nekakav vjetar u leđa koji se događa tu upravo posljednjih mjeseci. U međuvremenu je realizirana i investicija u luku Zadar, a imamo najave još nekih investicija u Hrvatskoj. Prema tome, mislim da možemo slobodno reći posljednje dvije godine da je to bitno kvalitenije nego što je bilo prije", dodao je.

Pelješki most je određena prekretnica u gospodarskim odnosima Kine i Hrvatske jer je to najveća kineska investicija u Europi, a financirana novcem Europske unije. Malus kaže kako je paradoksalno što je to bila važnija vijest u Kini nego što je bila u Hrvatskoj.

"Kineska strana bila je oduševljena tim poslom i to je njihov jedan važan ulazak na tržište Europske unije. Dakle, ta kompanija koja, kao što vidimo, radi mnogo kompleksnije projekte i poslove nego što je pelješki most, je ipak dobila jednu veliku ulaznicu za ulazak na tržište EU-a. Sigurno je da oni cijelom ovom poslu prilaze na vrlo kvalitetan način", dodao je.

Plevnik je rekla da Kina sada ima prvi put priliku raditi s europskim fondovima i to je ono iskustvo koje joj nedostaje i jedan od postavljenih ciljeva. Dodala je da to nije samo projekt Hrvatske i Kine, nego i Hrvatske i Kine i Europske unije.

Brnjac je kazala kako je ugovor potpisan u svibnju. "Sada su pripremni radovi u samom završetku i već negdje potkraj prosinca bismo trebali vidjeti konkretne radove na samom mostu. Most je, kao što znate, podijeljen, odnosno sam projekat pelješkog mosta je u četiri faze. U prvoj fazi je izgradnja, znači mosta. Druga faza su pristupne ceste, koja je paralelno u tijeku s prvom fazom. Radila se i druga faza i sada je jedan postupak javne nabave za izvođenje i za nadzor pri kraju. Imamo i treću i četvrtu fazu, koje su sada u postupku, stonska obilaznica. Dakle, to je u samom postupku pripreme natječajne dokumentacije. Taj je most otvorio nova vrata u odnosima između Kine i ne samo Hrvatske, nego i Europske unije", dodala je.

Brnjac je rekla da je suradnja Kine i Hrvatske poboljšana, na posljednjem summitu u Sofiji premijer Plenković je s predsjednikom vlade NR Kine dogovorio da će se sljedeći summit održati upravo u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!