Turković u "U mreži Prvog": Nije bilo kvalitetne pretkampanje

11.05.2021.

07:37

Autor: I.H./U mreži Prvog/HRT

U mreži Prvog o lokalnim izborima

U mreži Prvog o lokalnim izborima

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Može li završni tjedan kampanje uoči prvoga kruga lokalnih izbora utjecati na rezultate? Kojim će obećanjima birači povjerovati? Hoće li se nekim kandidatima obiti o glavu napadi na protivnike ili to što nisu transparentni u izbornim financijama? Kakva će biti izlaznost? Neke su od tema u emisiji "U mreži Prvog". Gostovali su komunikacijska stručnjakinja Nikolina Borčić, stručnjak za politički marketing Gordan Turković i potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin.

U uvodnom dijelu Turković je rekao da su se posljednja 2 tjedna kandidati počeli svugdje pojavljivati. Smatra da su svi pogriješili jer nisu vodili kvalitetniju pretkampanju jer bi sada bilo normalnije gledati ova posljednja 2 tjedna. 


- U nekim sredinama, prema zadnjim istraživanjima, čini se da su rezultati izvjesni, u gradovima poput Rijeke ili Splita, zadnji tjedan će biti ključan da se ulove još birača, rekao je. 


Borčić smatra da će izlaznost biti ključna, nada se da su građani svjesni da političari na lokalnim razinama uistinu utječu na njihov život i da će pasivnost prijeći u aktivnost. 


- Može mobilizirati i dio građana koji vjeruje u promjene, ali i dio onog dijela građana koji se boji tih promjena. Rezultat drugog kruga je neizvjestan, ali i sam ulazak drugog protukandidata. Rijeka će biti zanimljiva, kako će izgledati drugi krug. Moglo bi doći do promjene, dodala je. 


O situaciji u 4 najveća grada 


Turković se osvrnuo na situaciju u 4 najveća grada. Za Osijek smatra da se čini da će Radić, kandidat HDZ-a, doći na vlast, a to znači da će HDZ prvi put u tom gradu osvaja vlast u tom gradu. Za Zagreb kaže da će biti zanimljivo tko će doći u drugi krug. Što se tiče Rijeke, smatra da će biti napeto između Marka Filipovića i dr. Štimca. U Splitu je neka vrsta trećeg svjetskog rata, dodaje, ima mnogo kandidata, razlike u rejtinzima su male, a vodeći trojac su Kerum, Puljak i Vice Mihanović - riječ je o lošoj kampanji kako njih troje, tako i njihovih protukandidat. 


- Moglo bi se dogoditi rezultat Jakova Prkića, koji je nekada bio Puljkov stranački kolega. Njemu raste rejting, a to bi Puljka moglo koštati drugog kruga, dodao je. 


Borčić je rekla da je u Splitu na prošlim lokalnim izborima, bio najveći broj nevažećih listića, zbog splitskog dišpeta. Očekuje bi se ovaj put to moglo manifestirati neizlaskom na izbore. Žao joj je što se u kampanjama najviše spominjale ideološke teme i prošlost, a to ne može riješiti današnje izazove kojih ima sve više. Zbog toga neće izaći većina mladih, njih te teme ne zanimaju. 


Turković je dodao da kada se uhvate ideologije, nemaju programsku suštinu, ono što žele mijenjati. 


- Lokalni izbori su izbori na kojima neki politički čelnik može zaista kvalitetno utjecati na život svojih sugrađana. Kada vidim kako se oni razgovaraju, što govore i na koji način se ophode, nisam siguran da mogu baš najkvalitetnije voditi tu priču, rekao je. 

O prljavoj kampanji 


Lovrin je govorila o prljavoj kampanji, kada se neke protukandidate pokušava ocrniti plakatima. 


- Mi ne možemo puno u smislu sankcioniranja i procjenjivanja (...) Radi se o instruktivnoj normi, ona ne predviđa nikakvu sankciju. Povjerenstva mogu upozoriti izborne sudionike da se pridržavaju općih, etičkih pravila, rekla je. 


Što se tiče prljave kampanje, Borčić je rekla da se ne radi dovoljno na osvještavanju takvih komunikacijskih izazova. 


- Takav način komuniciranja nije jakost, nego slabost, ali privlači pažnju, rekla je. 


Rekla je i kako se često ide poniziti vjerodostojnost protukandidata, u sučeljavanjima se vrte iste teme, bilo je pitanje vjere, nacionalnosti, a to govori da kandidatima nije dovoljno stalo riješiti izazove u gradu, ali i mi, građani, tonemo u kulturu ogorčenja. 


- Političari koji se hoće baviti politikom na Balkanu, moraju biti spremni za to, rekao je Turković. 


O financijskim izvješćima 


Financijska izvješća su jučer bila velika tema, Borčić smatra da to birače uopće ne brine. Smatra da bi se mogao pokrenuti dio birača koji vjeruju u promjene, čini joj se da se polotičari uopće ne moraju truditi da ponude neka rješenja jer im građani sve manje vjeruju. 


Lovrin se osvrnula na neprijavljivanje financijskih izvješća, rekla je da se razvija politička kultura, ali i svijest građana. 


- Od 4336 sudionika, samo 151 nije predao izvješće, to je izvanredno, to je omogućio novi Zakon o financiranju, ali i novi zakon o financiranju i alati dani DIP-u, rekla je. 


Objasnila je da kazne nisu male, kažnjava se kandidate i sve su discipliniraniji, od izbora do izbora. Rekla je da nadzor financiranja izborne promidžbe provodi DIP u suradnji s lokalnim izbornim povjerenstvima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!