U mreži Prvog: Sedam dana nakon potresa u Turskoj

14.02.2023.

07:58

Autor: HRT

U Mreži Prvog: Sedam dana nakon potresa u Turskoj

U Mreži Prvog: Sedam dana nakon potresa u Turskoj

Foto: U mreži Prvog / HRT

O stanju u Turskoj tjedan dana nakon razornih potresa u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" gostujovali su hrvatski veleposlanik u Turskoj Hrvoje Cvitanović, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut i član Centra za potresno inženjerstvo i izvanredni profesor Građevinskog fakulteta u Zagrebu Mario Uroš. S njima je razgovarala urednica Marija Gerbec Njavro. 

Hrvatski potražni tim danas kreće iz Turske 


- Broj mrtvih u potresima raste iz sata u sat, a više od sedam dana nakon potresa, nade da se pronađe jeoš živih sve su manje. Na terenu rastu frustracije, česti su i sukobi stanovnika. Neki strani potražni timovi zbog straha za sigurnost, već napuštaju Tursku. Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut kaže da se očekuje da će i hrvatski potražni tim biti otpušten danas, te odmah krenuti prema Hrvatskoj.


-  Međunarodni kooridinacijski centar najavio je jučer da bi tim trebao biti otpušten tijekom današnjeg dana. Očekujemo da će to biti oko 10 sati po turskom vremenu i u tom trenutku bi tim krenuo u raspremanje kampa i prema Hrvatskoj. Pretpostavljam da će doći negdje u petak, jer neće se žuriti kao što su žurili prema Turskoj, imat će dva kvalitetna odmora i onda će doći kući, rekao je.


Dodao je da naš tim nije imao nikakvih problema sa sigurnosti, informacije o tome dobivao je od drugih timova. 


- Dapače, vrlo su dobro surađivali i s lokalnim stanovništvom, s lokalnim timovima i isto tako s internacionalnim. Odrađivali su sve zadaće kojie u im bile dane, a na traženje lokalnog stanovništva napravilu i dodatne zadaće. Šanse da ima još preživjelih su u sferi čuda - Postoje zapisi da se može preživjeti i dulje od deset dana, ali to već ide u sferu čuda. Najveće je preživljavanje do 72 sata nakon potresa, a nakon toga ovisi o kondiciji osobe, o tome ima li dovoljno zraka i tekućine, može li se utopliti, udiše li prašinu, puno je elemenata, kazao je.  


Dodao je da je i jučer nekoliko osoba živo izvučeno iz ruševina, ali su preminuli u bolnici jer je njihov organizam bio toliko oštećen da nisu mogle preživjeti. 


S hrvatskim potražnim timom su i dva člana Centra za potresno inženjerstvo. 


- To su inženjeri koji pomažu spasiocima da procijene ugroženost ulaska u ruševinu, ili skidanje materijala, dijela ruševine s neke građevine, što je izuzetno kompliciran i odgovoran posao. Njihovi su komentari da je to područje ogromne katastrofe. Velika  je koncentracija ruševina unutar urbanog područja. To nisu male kućice, to su velike, ozbiljne zgrade, armirano betonske visokokatnice koje prilikom rušenja rade veliku štetu i velo je mala šansa i za spašavanje ljudi ispod takvih ruševina. Inženjeri to teško podnose, no oni su utrenirani, prošli su obuke, bili su i u Albaniji, tako da su izuzetno stručni i sposobni na terenu, rekao je  


Na pitanje kada se očekuje povratak hrvatskog potražnog tima Damir Trut rekao je da je jučer Meunarodni kooridinacijski centar najavio da bi tim trebao biti otpušten tijekom današnjeg dana. 


- Očekujemo da će to biti oko 10 sati po turskom vremenu i u tom trenutku bi tim krenuo u rasrpremanje kampa i prema Hrvatskoj. Pretpostavljam da će doći negdje u petak jer neće se žuriti kao što su žurili prema truskkoj, imat će dva kvalitetna odmora i onda će doći kući.  


Potresni inženjeri govore o području goleme katastrofe


- Dva člana Centra za potresno inženjerstvo su sa spasilačkim timovima. To su inženjeri koji pomažu spasiocima u procjeni ugroženosti ulaska u neku ruševinu ili skidanja materijala s neke građevine što je izuzetno kompliciran i odgovoran posao. Sve je u prilično lošem stanju. Njihovi su komentari s terena da je to jedno područje ogromne katastrofe. Velika je koncentracija ruševina u urbanom području, i to nisu male kućice, već velike, ozbiljne zgrade, višekatne armiranobetonske koje rade ogromnu štetu prilikom rušenja, rekao je prof. Mario Uroš.


To što smo vidjeli, da se konstrukcija zgrade ruši, kao da je namjerno detonirana, govori o nekvalitetnoj gradnji, o vrlo nepoželjnoj karakteristici koju pod svaku cijenu treba izbjegavati pri gradnji i projektiranju, kazao je prof. Uroš. 


- Čak i kod jačih potresa takvo rušenje konstrukcije ne bi se smjelo događati. Nekakvo trenutno rušenje uopće nije opcija u građevinarstvu, rekao je.


O situaciji u Turskoj, gdje je govori o 34 tisuće poginulih u potresu, govorio je veleposlanik Hrvoje Cvitanović


- U ovom trenutku nema još procjene o nestalim osobama, a sve su rjeđi i podaci o broju umrlih i ozlijeđenih. Prema novim informacijama, povećao se broj potresa, od prvog potresa već ih je preko 900, rekao je javljajući se iz Ankare. 


- Područje pogođeno katastrofom vrlo je veliko. Imamo dio Turske u koji gravitira više od 13 mil. stanovnika, u dužini od preko 200 km i potrebna je doista velika logistika pa dolazi i do problema, koji će vjerojatno tijekom vremena biti još i ozbiljniji, rekao je o nezadovoljstvu zbog brzine reakcije pomoći i spašavanja. 


Potvrdio je da je potres dodatno pojačao napetosti i netrpeljivost između Sirijaca i Turaka, koji Sirijce optužuju za pljačke u pograničnim gradovima. 


- Taj dio Turske najopterećeniji je izbjeglicama iz Sirije, oni su tamo već 10 godina i pritisak je doista velik, rekao je veleposlanik Cvitanović. 


Što se tiče odlaska međunarodnih timova, kazao je da jutros pratio sastanak europskog koordinacijskog tijela i čuo da Mađarska danas napušta područje i neće imati rotacije, Estonija napušta Hatay danas, Slovačka ga je jučer napustila, Rumunjska za sada ostaje, a Italija je jučer imala rotaciju i polako će početi povlačiti svoju opremu. Španjolska danas i sutra povlači sve svoje timove, Francuska se povlači prekosutra, Češka se sprema povući 17. veljače, a Austrija je počela pripreme za povlačenje.


Nakon akcija potrage i spašavanja, u drugoj fazi slijedi uklanjanje ruševina, još je mnogo poginulih ispod ruševina, slijedi teška mehanizacija i eskavacija tih tijela, a nakon toga vjerojatno snimanje stanja i štete, procjenjivanje područja u kojima se može živjeti, i nakon nekog vremena slijedi obnova. 


- Hrvatska je među prvima odgovorila na potrebe Turske, možemo reći da smo treća zemlja koja je dobila dozvolu za kretanje prema Turskoj, nakon nekoliko dana poslali smo konvoj humanitarne pomoći od sedam šlepera, sa svime što je Turska zatražila kao najvažnije, rekao je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut.  Dodao je da su već počeli pripreme za treći vid pomoći. 


- To su, kao što smo već radili u pomoći Albaniji, inženjeri, statičari, koji mogu snimiti stanje i stvarati  podloge za ono što će slijediti, znači za privlačenje određenih fondova itd, što će turskim vlastima biti dobro, a mi imamo znanje i sposobnosti u tom smislu, rekao je Trut. 


Kazao je da je hrvatski potražni tim imao doista težak zadatak jer je bio poslan u Hatay, pokrajinu koja je najteže stradala u ovim potresima. 


- Za treću fazu pomoći, Civilna zaštita pripremit će opet jednu državnu postrojbu, ako to Turska zatraži i putem Mehanizma za civilnu zaštitu EU poslati kako bi im pomogli u tehničkom smislu, rekao je ravnatelj Civilne zaštite. 


Više o turskim kapacitetima kada je riječ o potresnom inženjerstvu i samom načinu gradnje govorio je prof. Mario Uroš. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!