"Neizglasavanjem izmjena Zakona o obnovi nije se ništa strašno dogodilo"

01.02.2021.

08:14

Autor: HRT

Siniša Hajdaš Dončić

Siniša Hajdaš Dončić

Foto: U mreži Prvog / HRT

Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a, rekao je u emisiji "U mreži Prvog" kako se neizglasavanjem izmjena Zakona o obnovi zbog razornih potresa na Banovini nije ništa strašno dogodilo. Podsjetimo, izmjene Zakona stavljene su na čekanje nakon što je oporba napustila sabornicu jer je HDZ otkazao glasovanje o ukidanju obvezne članarine u HGK. 


Galerija
Nikola Grmoja, Foto: U mreži Prvog/HRT
Stjepan Ćuraj, Foto: U Mreži Prvog/HRTIvan Celjak, Foto: U mreži prvog/HRTZakon o obnovi, Foto: U mrži Prvog/HRT

Most je bio predlagatelj zakona o HGK, tj. da se HGK ukine obveza plaćanja članarine. Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta, naglasio je da oni nisu željeli u petak srušiti kvorum te da su cijeli dan vladajuće molili da vrate spornu točku na dnevni red. Grmoja kaže da mu nije jasno zašto to nisu učinili.

- Mi smo kao oporba cijelo vrijeme pokazivali kooperativnost i glede COVID-a, ali i glede potresa, upravo kako bismo pokazali da u ovim teškim vremenima nije vrijeme za politička prepucavanja, naglasio je Grmoja.

Istaknuo je kako se oporba složila da je nestavljanje točke o HGK na dnevni red udar na prava i moralo se tako reagirati.

Siniša Hajdaš Dončić
, potpredsjednik SDP-a, u emisiji je naglasio kako se neizglasavanjem izmjena Zakona o obnovi u petak nije ništa strašno dogodilo.

- Zakon treba donijeti ovaj tjedan, a sve ovo što smo imali normalna je parlamentarna borba između političkih stranaka. Ovo je isključiva odgovornost vladajućih. Oni su ti koji diktiraju tempo, stavljaju ili ne zakone na glasanje, istaknuo je Hajdaš Dončić i dodao kako se sve to dogodilo zato što vladajući nisu željeli staviti jednu točku na dnevni red, a to je bila točka HGK.

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj rekao je kako su oni već prije rekli da neće podržati predloženi zakon Mosta, ali da je potrebna reforma HGK.

- Nije institucija kriva što je vode krivi ljudi, rekao je.

Izglasavanje Zakona o HGK bit će ovaj tjedan, ali neće se prihvatiti prijedlog Mosta. Ići će se sa zaključkom koji će obvezati Vladu da izradi novi prijedlog Zakona, rekao je Čuraj.

Ivan Celjak se osvrnuo na Hajdaša Dončića i rekao kako je njemu politika iznad dobrobiti ljudi pogođenih potresom te kako mu je to neshvatljivo. Istaknuo je kako je dobrobit Zakona o obnovi veći od dobrobiti ukidanja članarine od 42 kune u Zakonu o HGK.

Hajdaš Dončić je rekao kako je u petak u Saboru bilo pokazano podcjenjivanje oporbe, to dolazi od predsjednika Vlade.

- Ako je netko žrtvovao Banovinu, onda su to Plenković i Jandroković. Oni su znali da naš zakon ide na glasanje. Zašto ovaj zaključak o kojem govori Čuraj nije pripremljen prije, pita se Grmoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!